Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu sau fără Benjamin Netanyahu? Dilema alegerilor din Israel

afisul_electoral_al_lui_benjamin_netanyahu_-_el_spera_sa_revina_la_putere_odata_cu_aceste_noi_alegeri_16_octombrie_2022_nablus_israel.jpg

Afisul electoral al lui Benjamin Netanyahu - el spera sa revina la putere odata cu aceste noi alegeri, 16 octombrie 2022, Nablus, Israel.
Afisul electoral al lui Benjamin Netanyahu, Nablus, Israel, 16 octombrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Tsafrir Abayov

În Israel cetățenii cu drept de vot merg astăzi la urne pentru a cincea oară în ultimii trei ani și jumătate. Conform celor mai recente sondaje de opinie, partidul lui Benjamin Netanyahu, Likud, ar putea redeveni cea mai puternică formaţiune din parlamentul israelian, Knessset, transmit agențiile internaționale de știri.

Totuşi, nu este clar dacă o coaliţie pro-Netanyahu va putea crea o majoritate. Blocul său poate obţine 60 din 120 de locuri, ceea ce ar duce din nou la un impas în confruntarea cu tabăra actualului premier Yair Lapid, potrivit dpa.

Dacă unul dintre partidele mai mici din tabăra lui Lapid nu reuşeşte să treacă pragul de 3,25% pentru a intra în legislativ, acest lucru ar putea deschide calea spre un guvern de dreapta condus de Netanyahu.

Smotrich, unul din partidele care ar putea face parte din coalița condusă de Netanyahu, a prezentat înainte de alegeri un program radical, a cărui implementare ar duce la slăbirea sistemului judiciar din statul evreu, a apreciat profesorul Jonathan Rynhold, şeful departamentului de studii politice al universităţii Bar Ilan din Tel Aviv.

Prezenţa la vot a populaţiei arabe ar putea fi decisivă, în condițiile în care minoritatea arabă reprezintă circa 20% dintre cei 9,4 milioane de cetăţeni ai Israelului, comentează France24

Schimbările preconizate ar putea duce de asemenea la anularea procesului de corupţie împotriva lui Netanyahu.

Autorităţile au întărit măsurile de securitate în vederea alegerilor legislative care au loc marţi în Israel.

Circa 18.000 membri ai forţelor de securitate vor fi desfăşuraţi în ziua alegerilor, când sunt aşteptaţi la urne cei aproximativ 6,8 milioane de alegători, a menţionat un purtător de cuvânt al poliţiei.