Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teza de doctorat a lui Lucian Bode conține ”unele fragmente plagiate” (Comisia de etică a UBB)

teza_doctorat_lucian_bode_fragmente_plagiate_ubb.jpg

Lucian Bode, suspectat de plagiat
Lucian Bode
Sursa imaginii: 
gov.ro

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca anunță că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, conține fragmente plagiate în proporție de aproape 3%. Lucrarea are ”abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate.

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” spune că în cazul lucrării lui Lucian Bode ”nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (…). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”.

Fragmentele care au probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teza de doctorat.

Informaţii privind concluziile comisiei au fost publicate iniţial de edupedu.ro.

Astfel, Comisia de etică a UBB a constatat ”o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare şi (2) unele fragmente plagiate”.

”S-au reţinut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %). Ţinând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text şi în referinţe (cu o excepţie), chiar dacă nu acolo unde trebuie şi/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, precizează Comisia.

Forul spune că deşi a constatat ”abateri de la etica cercetării”, iar comisia ar fi propus sancţiunea ”avertisment scris” şi corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, s-a stabilit că Lucian Bode nu face parte din categoriile prevăzute de lege și prin urmare nu i se poate aplica o sancţiune referitoare la încălcarea eticii universitare şi a bunei conduite în cercetare.