
Politică
„Zan, Zendagi, Azadi!” (Femeie, Viață, Libertate!) Protestele din Iran le inspiră și pe femeile din Afganistan
femei_afganistan.jpg

Raihana M* se afla în casa ei din Kabul, capitala Afganistanului, când a auzit pentru prima dată de protestele care au izbucnit peste graniță, în Iran. Era sfârșitul lunii septembrie, la scurt timp după moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană de 22 de ani, arestată de poliția moralității și acuzată de încălcarea gravă a codului vestimentar al Republicii Islamice.
Timp de șase săptămâni, chipul său a devenit simbolul revoltei a mii de iranieni care au manifestat în toată țara. În ciuda represiunii severe, protestele au continuat, având loc în mai multe universități, în special la Teheran, Kerman și Kermanshah. Comandantul șef al Gărzilor Revoluționare, generalul Hossein Salami declara sâmbăta trecută că va fi „ultima zi a revoltelor”, dar protestele au continuat.
„M-am simțit solidară”
„Am fost cu adevărat șocată și tristă”, își amintește Raihana, o asistentă socială afgană. A văzut imaginile protestelor pe Manoto TV, un canal de televiziune din Londra în limba persană. "Ca afgană și ca femeie, m-am simțit solidară pentru că trăim aceleași lucruri. Chiar este mai rău pentru femeile din Afganistan", a explicat ea într-un interviu telefonic.
De la revenirea lor la putere în august 2021, în Afganistan, talibanii au redus treptat drepturile câștigate de femei în ultimii douăzeci de ani: sunt excluse din locurile de muncă publice, nu mai au dreptul de a călători, iar tinerele nu mai au voie să-și continue studiile la gimnaziu și liceu.
Raihana, dar și alte femei afgane, au intrat rapid pe rețelele de socializare pentru a viziona clipuri video ale protestelor din Iran. Câteva zile mai târziu, aproximativ treizeci dintre ele s-au adunat în fața ambasadei Iranului din Kabul, scandând „Zan, zendagi, azadi!”. (Femeie, Viață, Libertate!, n.red.) –sloganul folosit în Iran, alături de „Din Kabul până-n Iran, spune nu dictaturii!”. Protestul a fost întrerupt rapid: liderii talibani au dispersat mulțimea, trăgând în aer și amenințând că le vor lovi cu patul puștilor.
Video aici
„Femeile afgane sunt cu adevărat singure”
Și Lina Qasimi urmărește îndeaproape situația din Iran, având același sentiment de solidaritate. De la întoarcerea talibanilor, adolescenta nu mai poate merge la liceu. "Mă afectează mult evenimentele. Este cu adevărat groaznic. Nimeni nu ar trebui să fie ucis pentru că pur și simplu își arată părul", reacționează ea. "Dar în Afganistan, nu este vorba doar despre păr, ci despre a fi femeie. Simplul fapt de a fi femeie este o problemă pentru talibani", declară ea.
Raihana și Lina Qasimi au fost uimite de imaginile cu bărbații iranieni care se alătură femeilor în proteste."În Iran, toată lumea protestează, și femeile, și bărbații", afirmă surprinsă Raihana. „În Afganistan, nu este așa, oamenii sunt atât de speriați. Femeile afgane sunt cu adevărat singure”.
"Este adevărat. Femeile iraniene beneficiază de un sprijin extraordinar din partea bărbaților, dar femeile afgane, nu ", declară Tamim Asey, cofondatorul Institutului pentru Studii de Război și Pace din Kabul și fost ministru afgan adjunct al Apărării. „Afganii au trecut prin 40 de ani de război, violențe și crime, dar talibanii exercită o presiune enormă asupra bărbaților: dacă femeile protestează, autoritățile le caută soții, tații, frații și îi arestează", explică acesta.
Femeile afgane au ieșit în stradă de mai multe ori de la revenirea talibanilor. Potrivit mai multor organizații pentru drepturile omului, represiunea a fost de fiecare dată brutală, vizând participantele, dar și rudele lor de sex masculin.
Într-un raport publicat la jumătatea lunii octombrie, ONG-ul Human Rights Watch detaliază cazul a trei femei arestate împreună cu soții și copiii acestora, care au fost ulterior separați în arest și torturați. Printre ei se numără și Tamana Paryani, care în ianuarie a devenit cunoscută după ce a postat un clip în care cerea ajutor pentru că talibanii i-au intrat în casă și au agresat-o.
„Sprijinul internațional pentru femeile iraniene este fenomenal”
În ciuda represiunilor violente, protestele continuă în mai multe orașe, printre care Kabul, Mazar-e-Sharif, Herat și Bamiyan, mai ales după atacul din 1 octombrie asupra unui centru de educație din capitală, unde peste 50 de studenți, majoritatea tinere, au murit.
În timp ce sprijinul comunității internaționale pentru femeile afgane pare să scadă, protestele din Iran au stârnit reacții în întreaga lume.
Sâmbătă, 22 septembrie, aproximativ 80.000 de oameni s-au adunat la Berlin pentru le susține, în timp ce mai multe celebrități, precum actrița franceză Juliette Binoche, s-au filmat tăindu-și părul, videoclipuri distribuite apoi de mii de ori pe rețelele de socializare.
"Sprijinul internațional pentru femeile iraniene este fenomenal. Președintele american, Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken, actori, stiliști și celebrități, toți și-au exprimat sprijinul față de protestatarii iranieni", declară Tamim Asey.
"Femeile afgane nu sunt sprijinite la fel. Ele sunt cele care au început protestele. Ele și-au făcut vocea auzită împotriva unui regim mult mai brutal și mai dogmatic", afirmă fostul ministru.
Așadar, cum poate fi explicată această diferență de considerație din partea comunității internaționale? "În ultimii douăzeci de ani, țările occidentale au susținut femeile afgane în diferite forme, dar simt că au făcut destul și că este timpul lor să acționeze. În schimb, în Iran, acest sprijin nu a existat înainte”, analizează el.
Sprijin online, de teama represiunii
De teama represiunii autorităților, Lina Qasimi și prietenii săi au preferat să își arate sprijinul pentru femeile iraniene pe rețelele de socializare, evitând protestele din stradă. Solidaritatea lor este exprimată prin „poveștile” care expiră după 24 de ore, mai degrabă decât prin postările permanente.
"Este singurul mod prin care mă pot exprima. Este prea periculos să postez un mesaj critic. Talibanii ne pot găsi și ne pot face orice", se teme adolescenta. ”Nu putem face nimic. De fiecare dată când ieșim din casă ne temem că nu ne vom mai întoarce".
Dacă Linei Qasimi i s-a luat dreptul la educație, la 26 de ani, Raihana este una dintre puținele femei din Afganistan cu loc de muncă. Dar frica încă există. Ea lucrează pentru un ONG internațional și a preferat să rămână anonimă din motive de securitate, fiind nevoită să poarte abaya, o rochie lungă care-i acoperă tot corpul.
În fiecare zi, într-o mașină de serviciu, ea și colegii săi, bărbați și femei, parcurg diferite rute pentru a evita punctele de control ale talibanilor atunci când merg să ajute populația. "Protestele din Iran sunt centrate pe problema vălului și mai apoi, pe libertate. Acolo, educația fetelor și femeilor nu este o problemă. În Afganistan, femeile luptă pentru drepturile lor fundamentale și pentru supraviețuire", declară Barnett Rubin, specialist în Afganistan.
Un efect de domino?
Raihanna speră că protestele din Iran vor aduce schimbare în țara ei. "Dacă protestele duc la ceva, dacă guvernul iranian va face concesii și va ridica restricțiile asupra hijabului, talibanii vor sesiza schimbările și poate vor înțelege că dacă vor continua așa, fenomenul s-ar răspândi și aici", speră ea.
Însă Tamim Asey nu este la fel de optimist. „Cred că talibanilor nu le pasă deloc de această mișcare și nu se tem că va fi la fel în Afganistan”, declară fostul ministru. El crede că principalele preocupări ale Kabulului față de Teheran sunt legate de problemele de frontieră, mai ales traficul de droguri și migrația.
Fie că mișcarea iraniană ajunge să se răspândească în Afganistan sau nu, imaginile cu femeile iraniene de pe străzi oferă un sprijin moral important femeilor afgane. În această luptă comună împotriva republicilor islamice de pe ambele părți ale graniței, femeile sunt hotărâte să lupte pentru drepturile lor.
*Numele interlocutoarelor noastre au fost schimbate
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24