
Politică
Europa Plus: Președintele Comitetului Militar NATO în vizită la Belgrad
nato_serbia.jpg

Președintele Aleksandar Vučić s-a întânit la sfârșitul săptămânii trecute cu președintele Comitetului Militar NATO, amiralul olandez Rob Bauer, relatează www.politika.rs. Cei doi au „discutat despre cooperarea cu NATO, în cadrul politicii de neutralitate militară a Serbiei.”
„Vučić a subliniat că este foarte important să existe un dialog regulat între reprezentanții Serbiei și oficialii structurilor politice și militare ale alianței, care să contribuie la întărirea încrederii reciproce,” a anunțat serviciul de presă al președintelui sârb citat de politika.rs.
„Cu acestă ocazie, cei doi au discutat despre îmbunătățirea cooperării dintre Serbia și NATO la diferite niveluri.”
„Președintele Serbiei a spus că membrii KFOR au un rol important în menținerea păcii și stabilității, precum și în protejarea sârbilor și a altor comunități non-albaneze din Kosovo și Metohija, iar oaspeții au fost de acord că este important să se evite escaladarea ulterioară.”
Amiralul Bauer a subliniat că NATO apreciază Serbia ca partener și îi respectă neutralitatea militară.
KFOR este o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO, în Kosovo. Operațiunile sale se reduc treptat până când Forța de Securitate a Kosovo, înființată în 2009, devine autosuficientă. KFOR a intrat în Kosovo pe 11 iunie 1999.
Cum sunt protejate operele de artă bulgare?
„Tabloul lui Van Gogh peste care activiștii de mediu au aruncat supă este din nou expus în Galeria Națională din Londra. Lucrarea a rămas intactă grație sticlei care o protejează,” scrie publicația btvnovinite.bg care care publică un articol cu titlul: Cum sunt protejate operele de artă bulgărești?
Acest eveniment șocant a provocat inspecții în muzeele din Bulgaria, scriu jurnaliștii.
„În fața celor mai valoroase opere de artă din Galeria Națională se află un cordon roșu care separă vizitatorii de pictură. Spre deosebire de galeriile din străinătate, aici nu există geamuri de sticlă decât pentru protecția acuarelelor și a desenelor.”
„Intrarea în Galeria Națională este protejată de poliție, iar în interior angajații asigură protecția lucrărilor. Ministerul Culturii declară că operele de artă sunt mai bine protejate decât înainte, iar actele de vandalism sunt rare.”
„Foarte adesea aceste colecții sunt deteriorate din cauza altor factori mai importanți. De exemplu, aproape 12 tablouri valoroase au înghețat în Galeria Națională. Aceasta s-a datorat dispariției mijloacelor de climatizare din Galerie. Operele au fost lăsate în frig. Acest eveniment este foarte periculos pentru picturile din lemn iar restaurarea lor este aproape imposibilă,” subliniază Velislav Minekov, ministrul culturii al guvernului de tranziție din Bulgaria.
Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:
Emilija Šarovic - Serbia
Aleksandra Miladinova – Bulgaria
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei