Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Neobositul Lula: De la închisoare la palatul prezidențial (France24)

lula_da_silva.jpg

Luiz Inacio Lula da Silva la Roma, Italia, februarie 2020
Sursa imaginii: 
© Andrew Medichini, AP via France24

La vârsta de 77 de ani, după o viață plină de încercări, dar și de momente de glorie, Luiz Inacio Lula da Silva, o figură proeminentă a stângii latino-americane, se reîntoarce la palatul prezidențial din Brazilia.

„Este cea mai importantă zi din viața mea”, a spus Lula în timp ce vota duminică, cu câteva ore înainte de a fi desemnat câștigătorul scrutinului, după luni de zile în care a fost favoritul alegătorilor, în lupta împotriva președintelui de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro.

A șasea campanie prezidențială

Revenirea lui Luiz Inacio Lula da Silva, care a fost deja la conducerea statului timp de două mandate (2003-2010) este o premieră în istoria recentă a Braziliei, acesta câștigând ca urmare a celei de-a șasea campanii din cariera sa politică. Dar Lula, care a avut un destin extraordinar, a parcurs un drum lung și anevoios prin viață.

Condamnat pentru corupție în cel mai mare scandal din istoria Braziliei, „Lavage express”, a stat în închisoare 580 de zile, din aprilie 2018 până în noiembrie 2019.

Liderul Partidului Muncitorilor a spus întotdeauna că a fost victima unui complot politic care i-a permis lui Jair Bolsonaro să fie ales în 2018, când era favoritul tuturor.

În martie 2021, a putut din nou să viseze la revanșă : Curtea Supremă i-a anulat sau prescris condamnările, permițându-i să-și recupereze drepturile politice, fără însă a-l exonera de răspundere.

În opinia Comisiei ONU pentru Drepturile Omului, ancheta și urmărirea penală a lui Lula îi încălcaseră dreptul de a fi judecat de un tribunal imparțial.

„Brazilia, din nou fericită”

Astăzi, la 12 ani de la încheierea ultimului mandat, când 87% dintre brazilieni aveau o opinie favorabilă despre el, neobositul Lula vrea să facă „Brazilia din nou fericită”.

Acest personaj charismatic, cu voce răgușită, a călătorit prin toată țara echipat cu o vestă antiglonț pentru a-și face campanie și a luptat aprig împotriva dușmanului său de o viață, Bolsonaro.

Lula rămâne perceput ca fiind „aproape de oameni” și este încă foarte iubit, mai ales în regiunile sărace din Nord-Est.

Dar este și urât de o parte dinte brazilieni, în opinia cărora el este întruchiparea corupției. Jair Bolsonaro, care și-a arătat public disprețul față de partidul lui Lula, cu scopul de a fi ales în 2018, a continuat să-l numească „hoț și fost deținut” în timpul dezbaterilor electorale.

Însă nimic nu l-a putut opri pe Lula, cel mai mic dintre cei opt copii ai unei familii de fermieri săraci din Pernambuco, născut la 27 octombrie 1945.

Copilărie

În copilărie, Lula lustruia pantofii trecătorilor pentru a câștiga un ban în plus. Avea șapte ani când familia sa s-a mutat în Sao Paulo pentru a scăpa de sărăcie.

Vânzător ambulant, apoi metalurgist, el și-a pierdut degetul mic de la mâna stângă într-un accident de muncă la vârsta de 14 ani.

La 21 de ani s-a înscris în sindicatul metalurgiștilor și a condus grevele majore de la sfârșitul anilor ’70, în plină dictatură militară (1964-1985).

Cofondator al Partidului Muncitorilor la începutul anilor 1980, a candidat pentru prima dată la președinte în 1989, însă fără a obține rezultatul scontat. După alte două eșecuri, în 1994 și 1998, a patra încercare a fost cu noroc, în octombrie 2002. A fost reales în 2006.

Origine sănătoasă...

Primul șef de stat din Brazilia provenit din clasa muncitoare, el a implementat programe sociale ambițioase, într-o perioadă de creștere economică determinată de boom-ul prețurilor la materii prime. Se estimează că în timpul celor două mandate ale sale, aproape 30 de milioane de brazilieni au scăpat de sărăcie.

Lula a reprezentat o țară care s-a deschis către lume și a dat Braziliei o statură internațională, în special prin intermediul organizării Cupei Mondiale de Fotbal (2014) și a Jocurilor Olimpice (2016) de la Rio de Janeiro.

Idealist, dar și pragmatic, Lula este un maestru în arta realizării unor alianțe uneori neobișnuite. Pe durata ultimelor alegeri prezidențiale, a colaborat cu un tehnocrat de centru, capabil să gestioneze problemele economice: Geraldo Alckmin, adversarul său la alegerile precedente.

În martie 2016, încercarea lui de a reveni în politică, ca ministru al fostului președinte, Dilma Rousseff, a fost un eșec care i-a lăsat un gust amar, la fel ca demiterea acesteia în august. În octombrie 2011, a fost diagnosticat cu cancer laringian. În februarie 2017, fostul președinte a suferit enorm, ca urmare a decesului soției sale Marisa Leticia Rocco.

Lula și-a găsit însă o nouă iubire, Rosangela da Silva, supranumită „Janja”, un sociolog militant care face parte din Partidul Muncitorilor, cu 21 de ani mai tânără, cu care s-a căsătorit în mai. „Sunt îndrăgostit de ea de parcă aș avea 20 de ani”, a spus el despre femeia care a luat parte activ la campania sa.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24