Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri Danemarca: Victorie la limită pentru Mette Frederiksen

danemarca_mette_frederiksen.jpg

Mette Frederiksen, șefa guvernului de la Copenhaga
Sursa imaginii: 
Facebook / Mette Frederiksen

Blocul de stânga condus de prim-ministrul social-democrat Mette Frederiksen a obţinut o majoritate de un singur loc în urma alegerilor legislative desfăşurate marţi în Danemarca, tarnsmite AFP.

După numărarea tuturor voturilor, care a durat aproape toată noaptea, menținând suspansul până în ultima clipă, coaliţia de cinci partide de stânga a obţinut 87 de mandate, cărora li se adaugă două mandate din Groenlanda şi unul din insulele Feroe, rezultând o majoritate de 90 de locuri.

Social-democraţii au câştigat 50 de mandate din cele 179 ale parlamentului (Folketing), după un scor de 27,5%, cu 1,6 puncte procentuale peste cel din 2019. Ei rămân, de departe, primul partid al ţării, dar, spre deosebire de ultimii trei ani, nu mai mizează pe formarea unui guvern minoritar.

'Am reuşit cele mai bune alegeri din ultimii 20 de ani', a declarat Mette Frederiksen în faţa susţinătorilor săi.

Dreapta

De partea cealaltă, coaliţia care reuneşte dreapta şi extrema dreaptă a întrunit 72 de locuri, plus un mandat în insulele Feroe.

În ce priveşte extrema dreaptă, divizată în trei partide, aceasta a adunat 14,4% din voturi.

Un partid nou, fondat de fostul ministru al imigraţiei Inger Stojberg, Democraţii Danemarcei, a obţinut 8% din voturi şi 14 mandate.

Mette Frederiksen a declarat că îşi va prezenta miercuri demisia reginei, care ar urma să-i încredinţeze formarea unui nou guvern, după care se anunţă o fază de negocieri îndelungate.

'Alegerile au arătat că nu mai există o majoritate în spatele guvernului în forma sa actuală', a spus Mette Frederiksen.

După ce în ultimii trei ani au guvernat singuri, în campanie Mette Frederiksen şi-a înmulţit apelurile către centru şi dreapta pentru a construi un executiv care să depăşească clivajele tradiţionale.

Nurcile

Scrutinul a fost provocat de aşa-numita 'criză a nurcilor', ce a ţinut ţara în tensiune timp de peste un an. Un partid care susţinea executivul minoritar a ameninţat cu retragerea acestui sprijin dacă guvernul nu va convoca alegeri pentru a se asigura de încrederea electoratului după decizia, declarată ulterior ilegală, de sacrificare a imensei populaţii de nurci din fermele din ţară, pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, iar campania a fost dominată de tema preţurilor ridicate la energie şi a sistemului de sănătate.

Problema migraţiei a fost puţin evocată, chiar dacă Danemarca este o campioană a rigorii în materie de imigraţie de peste două decenii.

Guvernul, al cărui obiectiv este să nu primească niciun refugiat, lucrează pentru înfiinţarea în Rwanda a unui centru de gestionare a solicitanţilor de azil.

Într-o ţară în care participarea la vot este în mod tradiţional ridicată, 84,1% dintre cei aproximativ 4,2 milioane de alegători şi-au exprimat marţi opţiunea, o prezenţă în foarte uşoară scădere faţă de scrutinul anterior.