Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exit pool: Partidul lui Benjamin Netanyahu pe primul loc la alegerile legislative din Israel

netanyahu1.jpg

Benjamin Netanyahu la urna de vot, Ierusalim, 1 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Ronaldo Schemidt, AFP via France24

Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, partidul Likud, al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu a câștigat cele mai multe voturi la alegerile legislative de marți și ar putea forma o majoritate împreună cu  aliaţii săi din partide religioase şi de extrema dreaptă pentru a forma un guvern, relatează AFP.

Potrivit acestor sondaje efectuate de trei mari canale de televiziune israeliene, partidul de dreapta al lui Netanyahu este creditat cu 30 până la 31 de locuri, din cele 120 din Parlament, înaintea partidului Yesh Atid al premierului în exerciţiu Yair Lapid, care ar obține între 22 de locuri şi 24 de locuri.

Alianţa de extremă dreapta a lui Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir s-a clasat pe locul al treilea cu 14 locuri, aproape la egalitate cu formaţiunea de centru-dreapta a lui Benny Gantz (11 până la 13 locuri).

Spre deosebire de scrutinele precedente, partidele arabe israeliene s-au prezentat în ordine dispersată pe trei liste: Raam (islamist moderat), Hadash-Taal (laic) şi Balad (naţionalist).

Potrivit sondajelor, partidul Raam al lui Mansour Abbas, care susţinuse - fapt inedit - coaliţia condusă de Yair Lapid, a obţinut cinci locuri. Lista Hadash-Taal a câştigat patru locuri, în timp ce Balad nu a obţinut niciunul.

La stânga, Partidul Muncii (Avoda) este creditat cu cinci până la şase locuri, în timp ce formaţiunea Meretz are patru până la cinci.

La ora 20:00 (18:00 GMT), prezenţa la vot era estimată la 66,3%, cu 5,4% mai mult decât la ultimele alegeri legislative din martie 2021. Este şi cea mai mare rată de participare din 1999, potrivit comisiei electorale.