Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plagiat Lucian Bode. ”UBB iese prost, n-a avut curaj” (Iulian Bulai, USR)

Iulian Bulai Lucian Bode Klaus Iohannis.jpg

Iulian Bulai îi cere demisia lui Lucian Bode din Guvern
Iulian Bulai îi cere demisia lui Lucian Bode din Guvern
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Călin

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai nu a avut curaj să analizeze întreaga teză de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, suspectat de plagiat, declară la RFI președintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților, Iulian Bulai (USR).

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a anunțat că teza de doctorat a lui Lucian Bode conține fragmente plagiate în proporție de aproape 3%. Lucrarea are ”abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate.

Iulian Bulai spune că ”mesajul pe care Universitatea Babeș-Bolyai îl dă și implicit Comisia de etică a acesteia este că încearcă să slujească la doi stăpâni. Unul: propria reputație să și-o păstreze curată și să elimine orice suspiciune că ar avea un fost absolvent cu doctorat plagiat. Doi: să nu deranjeze în totalitate un personaj politic, pentru că nu putem să separăm cele două calități ale domnului Bode, de absolvent al Universității, cu un doctorat față de care există suspiciune de plagiat și ministru de Interne în Guvernul României. În această zbatere de a încerca să mulțumească cele două forțe, UBB iese prost, pentru că nu a făcut efortul de a verifica toată teza, ci doar elementele reclamate de către USR și că nu a comunicat în primă fază acest lucru, această comunicare a fost, din câte am înțeles eu, clarificată în urma prezentării rezultatelor. Este dezamăgitor și eu cred că afectează pe termen scurt și pe termen mediu reputația UBB, care ar trebui să aibă toate resursele necesare să verifice în totalitate teza de doctorat a domnului Lucian Bode (...). Le reproșez faptul că nu au fost mai curajoși și sper să repare în următoarea perioadă, cât mai repede, această lacună”.

 

Teza de doctorat a lui Lucian Bode conține ”unele fragmente plagiate” (Comisia de etică a UBB)

 

În opinia sa, verdictul Comisiei de etică a UBB ”înseamnă că în măsura în care ei au descoperit plagiatul, da, a plagiat, indiferent de mărimea plagiatului. Plagiatul este un furt, din punct de vedere etic nu contează mărimea, contează că există (...). Ce face acum Comisia de etică este că de fapt găsește circumstanțe atenuante, iar lucrul ăsta nu ar trebui să fie competența unei comisii de etică”.

 
Iulian Bulai, despre verdictul UBB în cazul presupusului plagiat al lui Lucian Bode