
Politică
Iran: Procese publice pentru judecarea protestatarilor
proteste_iran_paris.jpg

Justiția iraniană va continua să judece, în cadrul proceselor publice de la Teheran, persoanele arestate în timpul protestelor declanșate la mijlocul lunii septembrie de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, au anunțat autoritățile luni, 31 octombrie.
Procesele vizează persoane „care au comis acte de sabotaj în timpul evenimentelor recente, mai ales pentru cei care au agresat sau amenințat membrii forțelor de securitate (și) au incendiat proprietățile publice”, raportează Agenția de presă Tasnim, citându-l pe procurorul general al Teheranului.
Procesul a cinci persoane implicate în proteste și acuzate de infracțiuni care pot fi pedepsite cu moartea, a avut loc sâmbăta trecută, în capitala țării. Printre aceștia se numără Mohammad Ghobadlou, urmărit penal pentru „corupție pe teren”, o acuzație pedepsită cu moartea, deoarece „a lovit polițiștii cu o mașină, ducând la moartea unui ofițer și rănirea altor cinci”, potrivit publicației Mizan Online. De asemenea, justiția l-a acuzat pe Said Shirazi că „a incitat oamenii să comită crime împotriva securității”, potrivit aceleiași surse.
UE evaluează noi sancțiuni
Ca reacție la represiunea brutală a demonstrațiilor, Uniunea Europeană evaluează noi sancțiuni împotriva Iranului, a anunțat luni, 31 octombrie, Olaf Scholz, cancelarul german.
„Sunt șocat că iranienii care au protestat pașnic și-au pierdut viața, condamnăm violența disproporționată a forțelor de securitate și sprijinim populația”, a afirmat pe Twitter, Olaf Scholz. „Sancțiunile Uniunii Europene sunt semnificative, luăm în considerare măsuri suplimentare”, a adăugat el, fără a intra în detalii.
Cu o zi înainte, ministrul federal al afacerilor externe, Annalena Baerbock, menționase că se analizează posibilitatea desemnării Gărzilor Revoluționare drept organizație teroristă.
„După cum am precizat săptămâna trecută, vom lansa noi sancțiuni, dar analizăm și modul în care putem desemna Gărzile Revoluționare drept o organizație teroristă”, a declarat ea pentru postul public german ARD. Iranul a transmis a doua zi că un astfel de proiect este „ilegal”.
Uniunea Europeană a adoptat deja pe 17 octombrie sancțiuni împotriva poliției moralității și a unsprezece lideri iranieni implicați în represiunea protestelor declanșate de moartea Mahsei Amini. Gărzile Revoluționare sunt deja plasate de Washington pe lista neagră a entităților „teroriste”.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24