
Politică
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat că va candida pentru încă un mandat
dominic_fritz.jpeg

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost surpriza alegerilor locale din 2020. Atunci, pentru prima dată în istoria din ultimii 30 de ani a Timișoarei, un outsider a câștigat în fața unui primar în funcție. A fost privit cu speranță de cei care l-au ales și cu rezervă de cei care n-au fost convinși că un cetățean german cu zero experiență în politica românească este soluția pentru capitala Banatului.
Doi ani mai târziu, practic la jumătatea mandatului, lucrurile par să se înscrie în același tipar. Dominic Fritz a marcat cei doi ani miercuri seară, printr-un eveniment organizat de USR, în fața unei audiențe foarte pestrițe, de câteva sute de oameni. În public, mulți dintre cei care, în 2020, participau la o întrunire similară, cea de lansare oficială a candidaturii lui Fritz. Unii ocupă acum diverse funcții în administrație, de la consilieri locali sau județeni, la șefi de diverse structuri. Au lipsit o parte din vechii susținători, unii pentru că, probabil, nu le-a permis programul, alții pentru că, între timp, au considerat că nu e cazul să continue pe aceeași linie.
Fritz a susținut un discurs de circa o oră, în care a făcut un inventar al realizărilor din cei doi ani. El a explicat, pe scurt, pentru RFI, cum a fost, de fapt, în această primă jumătate de mandat: „Au fost doi ani de luptă, dar doi ani în care am putut să dovedim că este posibil să schimbăm regulile jocului. Să avem o administrație deschisă, să pornim pe un drum de digitalizare și transparentizare, să tratăm toți cetățenii la fel, să nu mai existe tot felul de privilegiați în oraș, dar mai ales să investim în viitorul orașului, să investim în calitatea vieții. Am avut anul trecut și anul acesta cele mai mari absorbții de fonduri europene, am avut cele mai mari sume de investiții în oraș și e clar că marea parte a misiunii noastre este în fața noastră, nu în spatele nostru”.
Mai vrea un mandat
Primarul Timișoarei a anunțat și că, în 2024, va candida pentru un nou mandat, pe care, încă de pe acum, pare convins că-l va câștiga. Pentru că nu are cum să meargă totul țais, ca-n Germania, Dominic Fritz spune că principala problemă cu care s-a confruntat de când a ajuns la primărie este legată de mentalitatea oamenilor cu care lucrează.
„Uneori mi-aș fi dorit ca mai mulți să înțeleagă că este vorba despre o luptă pe termen lung, că nicio schimbare în bine nu se face peste noapte și nicio schimbare în bine nu se face fără să muncești, fără să treci prin provocări. Dar eu cred că din ce în ce mai mulți oameni totuși după doi ani își dau seama în ce direcție vrem să ducem orașul, înțeleg că lucrurile, dacă vrem cu adevărat să schimbăm ceva, au nevoie de timp”, a continuat edilul șef.
Principala prioritate pare să fie, în acest moment, mobilitatea urbană. Dominic Fritz anunță înlocuirea integrală a flotei de transport în comun a Timișoarei. „Un lucru strategic e cu siguranță transportul în comun, unde avem trei proiecte mari, pe Bogdăneștilor, Cetății și Stan Vidrighin, unde reabilităm toată infrastructura. Avem avem alte proiecte în lucru, cum este Magistrala Verde, prin care vrem să schimbăm legătura, inclusiv cu transportul în comun, din Șagului spre centru. Înlocuim toată flota STPT și peste 140 de mijloace de transport în comun vor fi schimbate în următorii ani”, a mai declarat acesta.
Va fi și căldură la iarnă
La Timișoara trebuie să ajungă în acest an, cu mare întârziere, primele din cele 44 de autobuze electrice achiziționate de Ministerul Dezvoltării. În plus, chiar miercuri, primăria a aflat că un proiect depus pe PNRR este primul pe o listă cu finanțări pentru înlocuirea parcului de vehicule destinate transportului public. Banii vor fi acordați, spune Dominic Fritz, pe principiul „primul venit, primul servit”. Valoarea cererii de finanțare este de aproape 53 de milioane de euro, pentru tramvaie, autobuze electrice și troleibuze.
Sună bine, dar, până să se întâmple toate aceste lucruri, pentru unele linii se așteaptă zeci de minute în stații, pentru că frecvența cu care vin mai ales troleibuzele și tramvaiele este prea mică.
Primarul Timișoarei a mai spus că promite că termoficarea din oraș va renaște. Asta rămâne să constate pe pielea și în facturile lor timișorenii racordați la sistemul centralizat. Anul trecut, Timișoara a rămas câteva zile fără apă caldă și căldură în iarnă. Acum, societatea de termoficare are stocuri de cărbune și de gaz. Se anunță însă o creștere de circa 17% a prețului gigacaloriei, dublat deja la începutul anului.