Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Oprea (PSD): Nu am văzut soluții de la Ministerul Energiei, o spun cu foarte mare regret

Radu Oprea OMV ANAF taxa solidaritate.jpg

Radu Oprea: Eu aș citi reglementarea privind taxa de solidaritate la pachet cu Ordonanța 27
Radu Oprea: Eu aș citi reglementarea privind taxa de solidaritate la pachet cu Ordonanța 27
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Noi critici din partea PSD, la adresa ministrului PNL Virgil Popescu. ”Soluțiile la criza din prezent ar fi trebuit să vină în primul rând din partea Ministerului Energiei (...). De ce închidem capacități de producție într-o asemenea perioadă, de ce punem o presiune suplimentară pe cetățeanul din România, pe economia românească?”, se întreabă purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El explică la RFI propunerea social-democraților în privința energiei.

Radu Oprea spune că ”ceea ce văd cetățenii României astăzi sunt acele oferte de 5 lei, de aproape 6 lei, care le vin zilele acestea și e un lucru care cred că chiar îi sperie, adică sunt niște cifre care ar face absolut imposibilă plata facturilor, dacă s-ar aplica astfel de tarife. Și atunci, PSD a venit cu o propunere care va fi prezentată în coaliție și care va face ca astfel de oferte să nu mai fie posibil să le primești. Asta înseamnă un preț reglementat, începând cu partea de producție până la partea de furnizare și care înseamnă o piață reglementată într-o anumită proporție peste 80%, din considerente care țin și de necesitatea de a importa energie, atunci când nu ai suficientă. Dar ceea ce cred că este important pentru mediul de afaceri, pentru economia României și pentru cetățenii care nu beneficiau de acele plafoane de 0,68, de 0,8, 1 leu, care deja sunt cunoscute, nu le-aș mai relua, că de data aceasta, în această formulă, vor beneficia de un preț fix, care este un preț maximal. Sigur, ceea ce ne dorim este ca toate categoriile vulnerabile, cei cu venituri foarte mici să beneficieze în continuare de aceleași tarife cu care au fost obișnuiți. Aș mai adăuga un element de noutate, care face ca această soluție să fie absolut necesară, adică această schimbare de soluție față de Ordonanța 119, ideea în care UE a venit și a spus de curând că putem folosi 10% din fondurile din vechiul cadru financiar multianual 2014-2020, care înseamnă 2,2 miliarde și pot fi folosite în a susține în mod direct plata facturilor pentru categoriile definite ca vulnerabile, ajutoare de iarnă atât pentru energie electrică, cât și pentru încălzire cu gaze sau de ce nu, încălzire cu lemne”.

 

Vor fi menținute plafoanele actuale din energie?

 

Reporter: Propunerea PSD înseamnă că plafoanele deja existente vor fi menținute?

Radu Oprea: În principiu, din ce știu eu, ceea ce ne dorim în acest moment, dar lucrurile nu au fost discutate încă în coaliție și nu avem o soluție agreată împreună cu partenerii de coaliție, din ceea ce știu eu, dorința noastră este ca cei care beneficiază astăzi de astfel de plafoane să fie menținute veniturile. Forma în care se va întâmpla acest lucru urmează a fi definită, tocmai pentru a putea cheltui toate fondurile europene, care sunt la dispoziția noastră astăzi (...).

 

Reporter: De ce veniți cu asemenea propuneri în spațiul public, fără să le discutați mai întâi în coaliție?

Radu Oprea: Pentru că sunt lucruri pe care le facem astăzi, avem această propunere de reglementare și nu de ieri, ci de foarte multă vreme. Vă aduc aminte că în urmă cu mai bine de un an de zile, atunci când am vorbit despre plafonare, în spațiul public din România eram destul de aspru condamnați pentru acest lucru și apoi s-a dovedit că este o soluție foarte bună, inclusiv BNR a argumentat că dacă nu ar fi existat plafonarea, inflația ar fi fost mai mare cu cel puțin șase puncte procentuale (...). Apoi, am venit cu ideea acelei taxe de solidaritate, de impozitare a profiturilor care sunt mult mai mari decât în perioada obișnuită sau înainte de declanșarea crizei și atunci iarăși au fost voci care au spus: interveniți brutal asupra legii cererii și ofertei, nu se poate. Am explicat că într-un moment de criză, acest lucru trebuie să se întâmple. Și uitați, Comisia Europeană a venit și a spus: aceasta este soluția, din ce în ce mai multe state membre fac acest lucru (...).

 

Reporter: PSD pare să nu joace tocmai corect față de partenerii de coaliție, din moment ce-i pune regulat în fața unor propuneri avansate mai întâi în spațiul public. În acest fel, îi forțați pe liberali să aibă o reacție care de obicei e critică, după care puteți merge în fața electoratului PSD, ca să-i spuneți că dvs. vreți să faceți ceva, dar nu vă lasă PNL-ul.

Radu Oprea: Sub nici o formă, lucrul acesta nu înseamnă că nu ar putea să existe soluții și din partea partenerilor de coaliție, nu numai PNL. Din păcate, nu am văzut aceste soluții și o spun cu un foarte mare regret, pentru că ar fi trebuit ca lucrurile acestea să se întâmple în primul rând din partea Ministerului Energiei (...). Știm cu toții că raritatea scumpește, știm cu toții că dacă nu ai ofertă, dacă nu ai energie pe piață, ea va fi mai scumpă, nu? Așa ne spune legea cererii și ofertei. Întrebarea mea este: de ce închidem capacități de producție într-o asemenea perioadă, cum ar fi cele două reactoare Rovinari III și Turceni VII, când este evident că raritatea scumpește? De ce punem o presiune suplimentară pe cetățeanul din România, pe economia românească? (...)

 

Reporter: Dar toate deciziile luate până acum de către Executiv în privința energiei au avut și girul PSD, pentru că sunteți împreună în coaliție și în Guvern. Nu e ciudat că veniți acum și sugerați sau chiar spuneți direct că măsurile de până în prezent au fost greșite?

Radu Oprea: Nu am spus că au fost greșite, am spus că plafonarea, așa cum spune BNR, a avut ca efect diminuarea inflației cu cel puțin șase puncte procentuale, deci am spus acest efect bun al plafonării. Este vorba de categorii foarte mari de cetățeni care beneficiază de plafonare și de acele praguri de 0,68, de 0,8, aproape 90% din consumatori, sunt măsuri care au funcționat, sunt măsuri bune, dar care trebuie îmbunătățite.

 
Radu Oprea, despre propunerile PSD pentru criza din energie