Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni în Kosovo din cauza plăcuțelor de înmatriculare: șeful poliției din Mitrovița de Nord a fost demis

kosovo_kfor.jpg

Trupe KFOR pe un drum național din Kosovo blocat de camioane sârbești, Zupce, Kosovo 1 August 2022.
Sursa imaginii: 
© Stringer, Reuters via France24

Plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia și folosite în continuare de sârbii care locuiesc în Kosovo, provoacă noi tensiuni în regiunea Mitrovița de Nord. Guvernul de la Priștina a decis să emită avertismente celor care nu își pun pe mașini numere kosovare și, în caz de neconformare în timp de trei săptămâni, va aplica amenzi de 150 de euro. Șeful poliției din Mitrovița de Nord a refuzat să se conformeze ordinelor de la Priștina și a fost demis.

„Directorul interimar al Poliției din Kosovo, Fehmi Hoti, a decis să-l suspende pe șeful poliției din Mitrovița de Nord,” din cauza refuzului acestuia de a emite avertismente șoferilor care nu și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia, cu numere kosovare, relatează publicația koha.net.

(După sfârșitul războiului din Kosovo din 1999, orașul Mitrovița a fost divizat între albanezi – în sud și sârbi în nord. Nordul municipiului servește drept capitală a enclavelor sârbe din nordul Kosovo, n.t.)

Poliția din Kosovo precizează într-un comunicat că l-a spuspendat pe șeful poliției din Mitrovița pe 03.11.2022, „pentru neimplementarea autorizațiilor legale și implementarea decizii oficiale.”

„Poliția Kosovo își va continua angajamentele în implementarea sarcinilor și autorizațiilor legale, fiind profesionistă în slujba țării și a tuturor cetățenilor, fără deosebire, prin urmare nu va tolera implicarea vreunui angajat în activități sau acțiuni care contravin prevederilor legale și instrucțiunilor administrative.”

(Plăcuțele de înmatriculare au tensionat din nou situația în zonă, autoritățile de la Pristina cerând ca plăcuțele să fie înlocuite până pe 3 noiembrie. Șoferii primesc acum doar avertismente, dar dacă nu se conformează în termen de 3 săptămâni, vor primi o amendă de 150 de euro, potrivit BBC. Diplomații europeni și americani ceruseră ca această reglementare să fie pusă în aplicare peste 10 luni.)

 

Cine amenință cu bombe liceele din Skopje?

Balkaninsight.com scrie despre „un val de amenințări” cu bombă primite de mai multe licee din Skopje, săptămâna aceasta și săptămâna trecută. Poliția a anunțat în noaptea de 2 spre 3 noiembrie că a arestat o persoană suspectată că a trimis aceste amenințări.

„Școlile din mai multe țări din regiune au fost lovite de un val de amenințări cu bombă anonime și false, pe care unii experți le leagă de un război hibrid purtat între Rusia și Occident,” precizează sursa citată.

Între timp, persoana arestată a fost eliberată fără ca poliția să precizeze dacă îi vor fi aduse acuzații. Este vorba de un tânăr activist de la „o platformă relativ necunoscută numită Conservative.mk” care insistă pe Facebook că tânărul e nevinovat. Platforma acuză poliția că reținerea „s-a făcut în stil comunist” și cere „oprirea represiunii și sufocarea gândirii libere”.

„Site-ul platformei Conservativ.mk afirmă că reprezintă activiști de ideologie conservatoare și libertariană clasică, obiectivele și angajamentele lor fiind față de democrație, piețe libere și un mediu sănătos.”

„Pagina de Facebook a acestei platforme mai dezvăluie că în urmă cu câteva luni, activiștii au postat un apel către guvernul condus de social-democrați să respingă așa-zisa propunere franceză, care vizează ridicarea blocadei bulgare pentru aderarea Macedoniei de Nord la UE.”

 

Croația are în continuare probleme cu numărul de controlori aerieni

vijesti.hrt.hr publică un articol despre problemele controlorilor de trafic aerian croați în contextul unei conferințe a controlorilor europeni de trafic aerian de la Zagreb. „După criza Covid și o scădere semnificativă a traficului aerian, acesta s-a reluat în numeroase aeroporturi, inclusiv în cele croate. Deficitul controlorilor de trafic aerian, provoacă probleme,” scriu jurnaliștii croați.

„În conformitate cu această creștere a traficului, adică revenirea la vechile valori, controlorii se confruntă cu un volum de muncă suplimentar. În timpul crizei Covid, o mulțime de țări din Europa au concediat lucrători, unii s-au pensionat anticipat, (..) încât s-a ajuns la deficit de controlori,” a spus Krešimir Rakoci, președintele sindicatului croat al controlorilor de trafic aerian.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Mihane BEQIRI - Kosovo

Ankica ANGELOVSKA - Macedonia de Nord

Kristian PINTAR - Croația

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 4 noiembrie 2022