Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum poate cădea presa în plasa propagandei pe timp de război: Interviu cu un jurnalist german de origine ucrainiană

roman.jpeg

Roman Goncharenko
Roman Goncharenko, redactor Deutche Welle pentru Rusia, Ucraina și Europa de Est.
Sursa imaginii: 
Ana Maria Florea-Harrison, RFI

Crizele multiple precum pandemia Covid 19, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, creșterea prețurilor la energie și inflația neliniștesc oamenii și, prin urmare, îi fac vulnerabili la știri false și teoria conspirației. Uneori, mai ales pe timp de război, presa tradițională poate cădea și ea în capcana dezinformării. La conferința privind Combaterea Dezinformării și a Fake News organizată de Ambasada Germaniei și Institutul Goethe la București, RFI a stat de vorbă cu jurnalistul german de origine ucraineană, Roman Goncharenko. Acesta este redactor Deutche Welle pentru Rusia, Ucraina și Europa de Est. RFI l-a întrebat ce metode folosește pentru a se feri de dezinformare, dar și cât de sensibil este să ai origini ucrainiene și să scrii despre război fără a trezi suspiciuni că ești tu însuți părtinitor.

Roman Goncharenko: Nu am avut niciodată atenționări că aș fi părtinitor și am încercat mereu să fiu cât mai nepărtinitor posibil, să vorbesc despre ambele părți, să las atât pentru partea rusă, cât și pentru cea ucraineană, dreptul la cuvânt. Nu a fost, de fapt, niciodată o problemă.

Reporter: Locuiți în Ucraina?

Roman Goncharenko: Nu, locuiesc în Germania. Am rădăcini ucrainiene, dar sunt cetățean german. Cunosc însă, Rusia, foarte bine deoarece am crescut în Uniunea Sovietică care era un singur stat.

Reporter: Cât de greu este pentru dumneavoastră, ca ucrainian, să păstrați distanța față de informație?

Roman Goncharenko: Uneori este greu să fii bombardat cu informații despre acest război. Nu mă opresc din a fi jurnalist când termin munca. Vin acasă, citesc știrile, știrile sunt proaste... și există această îngrijorare, o îngrijorare normală. Dacă ai creier și inimă nu poți pur și simplu să nu simți. Uneori e dificil, dar mă descurc. Este foarte important pentru mine, de asemenea, să arăt lucrurile pe care, poate, Ucraina le face greșit. Și acesta este un răspuns la întrebarea dumneavoastră. Vorbim despre știri false, dezinformare. Există, de asemenea, dezinformare dinspre partea ucraineană deoarece țara este în război. Orice țară în război încearcă să folosească dezinformarea ca pe o armă. Ucrainienii știu că tot ce spun va ajunge în Rusia și vor să descurajeze trupele rusești. Acest lucru, în special, face uneori munca mea dificilă. Uneori văd o știre de la guvernul ucrainean sau poate nu de la guvern, dar de la un consilier și primul sau unul din primele gânduri din caul meu, este: poate fi adevărat sau spune asta pentru a folosi informația ca pe o armă în războiul dezinformării? Dar până la urmă trebuie să înțelegem că în acest război există un agresor, Rusia și o victima -Ucraina. Uneori, dezinformnarea se petrece și deoarece, în război, nu există mereu timp să colectezi informația, să te oprești, să verifici toate sursele...

Reporter : În ceea ce privește războiul, Rusia nu aruncă numai cu bombe peste Ucraina, ci aruncă multă propagandă în spațiul european. În conferință, spuneați că din ce în ce mai mulți germani, în estul țării chiar o treime din populație, cade în capcana acestei propagande. De ce credeți că se întâmplă acest lucru?

Roman Goncharenko: Au fost două exemple ale unei cercetări, unul dintre ele referindu-se la faptul că  președintele Putin ar lupta împotriva unui gen de guvern secret mondial. Numărul oamenilor care cred acest lucru a crescut din aprilie, de la 12%, la 18% - ceea ce înseamnă enorm. În estul Germaniei, procentul ajunge la 30%. Mă întrebați de ce se întâmplă acest lucru și e o întrebare dificilă. Cred că are de-a face cu trecutul socialist al Germaniei de Est. Poate are de-a face cu structura socială a acelei regiuni deoarece în anii de după reunificarea Germaniei, mulți tineri educați au plecat din est către vest și au rămas acolo să lucreze, să aibă o viață mai bună.

Reporter: Spuneați că Deutche Welle are un program în limba rusă adresat adolescenților și numit: Să ne mai uităm o dată…

Da, este o emisiune de 10-15 minute, gândită special pentru Youtube, în care demascăm propaganda rusească sau anumite lucruri pe care le spun. Nu sunt doar minciuni, este un amestec... și este foarte dificil pentru cineva să distingă dacă ai un amestec de minciuni, fapte reale și dezinformare. Aceste episoade au foarte foarte mult succes și numără în jur de 500.000 de vizualizări.