Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siegfried Mureșan (PNL): Un ton agresiv în fața Olandei în dosarul Schengen nu s-ar justifica

Siegfried Muresan REPowerEU Romania.jpg

Siegfried Mureșan: România iși va îmbunătăți eficiența energetică, prin REPowerEU
Siegfried Mureșan: România iși va îmbunătăți eficiența energetică, prin REPowerEU
Sursa imaginii: 
Facebook/Siegfried Mureșan

Instituțiile române se află în dialog cu partea olandeză în dosarul Schengen și au un ton calm și constructiv, declară la RFI eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. El crede că un ton agresiv nu s-ar justifica: ”Nu e vremea atacurilor, nu e vremea unui discurs agresiv, belicos”.

Siegfried Mureșan subliniază că ”toate celelalte state membre ale UE, în afară de Olanda, sunt în momentul de față în favoarea aderării României la Spațiul Schengen. Cele mai mari state ale UE, Germania, Franța, sunt în favoare, două state care în trecut au avut rezerve. Suedia, care are un Guvern nou proeuropean de centru dreapta, din familia Partidului Popular European, o țară de asemenea unde lucrurile nu au fost clare în trecut este în favoare. Finlanda, Belgia, toate celelalte state membre ale UE sunt în favoare și acest lucru nu este puțin, a fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge la acest rezultat”.

 

Dacian Cioloș la RFI: Nu poți duce România în Schengen cu negocieri de talcioc

 

Eurodeputatul PNL spune că ”ceea ce noi trebuie să facem în momentul de față este să ne păstrăm calmul, să folosim toate canalele politice și diplomatice pentru un dialog pozitiv, constructiv cu partea olandeză, să ne prezentăm argumentele. Evident, nu e vremea atacurilor, nu e vremea unui discurs agresiv, belicos, trebuie să muncim ordonat, sustenabil, iar dacă sunt întrebări din partea olandeză, să venim cu răspunsuri care să convingă (...). Nu am văzut o ridicare a tonului nici din partea președintelui României, nici din partea prim-ministrului, nici din partea ministrului Afacerilor Externe sau a ministrului de Interne. Toți oficialii statului român de rang înalt care lucrează la acest dosar au un ton calm, constructiv, instituțiile se află în dialog cu partea olandeză (...). Un ton agresiv nu se justifică”.

 

Schengen|Maria Grapini: Olanda face rău nu doar României, ci și UE. Se poate ajunge la instanță

 

Întrebat dacă România ar avea șanse mai mari să adere la Spațiul Schengen după alegerile din martie din Țările de Jos, Siegfried Mureșan a răspuns: ”Nu cred că trebuie să amânăm, nu cred că trebuie să lucrăm pe un scenariu care să prevadă o amânare. De mai mult de zece ani de zile, alte state ale UE ne-au tot spus următorul lucru: dacă punem subiectul pe agenda consiliului de miniștri ai UE și votul va fi negativ, atunci pentru mulți ani de zile de acum încolo nu vom repune subiectul pe agendă și nu veți putea adera. Am acceptat această retorică și au trecut zece ani de zile, cred că e timpul să încercăm să punem subiectul pe ordinea de zi”.

 
Siegfried Mureșan, despre posibila aderare a României la Schengen