
Politică
Roberta Metsola și Ursula von der Leyen, așteptate la Chișinău
roberta.jpg

Potrivit Delegației Uniunii Europene în R.Moldova, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni joi la Chișinău cu președinta Maia Sandu. Scopul vizitei este de a sublinia ”sprijinul Uniunii Europene pentru Moldova, una dintre țările cele mai afectate de consecințele războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei”. Anunțul a fost făcut de adjuncta purtătorului de cuvânt șef și director pentru comunicare politică a Comisiei Europene, Dana Spinant.
Despre vizita la Chișinău, Ursula von der Leyen a scris duminică pe contul său de Twitter. ”O conversație bună cu președintele Maia Sandu. Am discutat despre situația energetică îngrozitoare din Moldova. Lucrăm la un sprijin suplimentar pentru a ajuta Moldova cu nevoile imediate de gaz și electricitate. Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu Maia Sandu, când voi vizita Moldova la jumătatea săptămânii”, a afirmat șefa Comisiei Europene.
Iar pe 11 noiembrie, la Chișinău, vine președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Vizita a fost anunțată pe site-ul Parlamentului European. Potrivit agendei, Roberta Metsola va avea o întrevedere cu Maia Sandu, după care cele două președinte vor susține o conferință de presă. Totodată, președintele Parlamentului European va avea discuții cu premierul Natalia Gavriliță, speakerul Legislativului, Igor Grosu, și va ține un discurs în ședința plenară specială a Parlamentului de la Chișinău. Agenda include și discuții cu reprezentanții Primăriei, dar și cu tinerii la Europa Cafe.
Recent, președinta Parlamentului European a declarat într-un interviu pentru jurnaliști din România, Polonia și Lituania că, Republica Moldova necesită o atenţie specială întrucât, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina şi a problemelor cu alimentarea cu electricitate, se confruntă cu o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, scrie Agerpres.
”Din punctul meu de vedere, Republica Moldova necesită o atenţie specială (...) Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina (...), ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina, aşa că acum se bazează pe electricitatea din România şi plăteşte pentru ea la preţul pieţei. Este o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, şi suntem foarte mândri pe decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE", a declarat Roberta Metsola.
Întrebată dacă este de acord cu propunerile avansate de unii eurodeputaţi, între care şi români, de a acorda acces Ucrainei şi Republicii Moldova la beneficii care merg dincolo de acordurile de asociere la UE, precum apartenenţa la piaţă unică a UE, Metsola a răspuns că "extinderea roaming-ului ar fi ceva care ar putea fi abordat". "Cunosc, am văzut din experienţa mea efectul transformator asupra unei ţări pe care procesul de aderare îl poate avea. Ceea ce am văzut, de asemenea, este viteza cu care Ucraina şi Republica Moldova s-au adaptat la acquis-ul legislativ comparativ cu un proces normal de extindere. Fără a numi acest lucru accelerare, aş spune (că este vorba de) adaptarea vitezei noastre cu a acelor ţări", a mai menționat Metsola.
Amintim că, Maia Sandu, a cerut, în mai, în plenul Parlamentului European, sporirea sprijinului UE pentru Moldova, menționând că țara este puternic hotărâtă să rămână parte a lumii libere. ”Suntem parte a Europei. Vă rog să sporiți sprijinul UE pentru Moldova: pentru binele cetățenilor noștri, care vor să-și păstreze democrația și libertatea, dar și pentru binele Europei - pentru a avea un partener stabil, previzibil și de încredere, un partener care să contribuie la pace în vecinătatea sa estică”.
”Nu cerem altceva decât să trăim în pace, ca vocile noastre să fie auzite și luate în considerare și să fim ghidați în activitățile noastre de voința oamenilor noștri. Apărând aceste valori cu ajutorul dumneavoastră, vom putea construi un viitor prosper pentru cetățenii noștri.Vă rog să deveniți ambasadorii Republicii Moldova în țările voastre și să chemați factorii de decizie politică să sprijine Moldova în calea sa de a rămâne parte a lumii libere, prin aderarea la cel mai de succes proiect de pace din lume. Vreau să auziți acest mesaj puternic din partea cetățenilor Republicii Moldova - Uniunea Europeană ar trebui, încă o dată, să arate că este cea mai de succes Uniune din lume pentru promovarea păcii, prosperității și democrației”, a conchis președinta Maia Sandu.