Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ron DeSantis, un discipol al lui Donald Trump pe cale de a-și depăși maestrul (analiză France24)

de_santis_republican.jpg

Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, la Cape Coral, Statele Unite, 4 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
© Joe Raedle, Getty Images via AFP

Absolvent de Yale și Harvard, medalie de bronz pentru serviciul merituos în armată... Ron DeSantis pare un candidat ideal pentru prezidențialele din 2024. Între timp, pare să fie favorit în cursa pentru fotoliul de guvernator al statului Florida, pe care are mari șanse să-l păstreze și după alegerile intermediare din 8 noiembrie. Însă Donald Trump s-ar putea să nu fie prea mulțumit de toate astea...

În drumul către candidatura pentru prezidențiale, actualul guvernator al Floridei are un cui în pantof. Iar acest cui se numește Donald Trump.

În unele cercuri, Ron DeSantis este deja văzut drept următorul lider al opoziției republicane și candidatul Partidului Republican pentru prezidențiale.

În august 2021, un articol din National Review (susținător al conservatorismului american) îl numea pe DeSantis adevăratul „lider al opoziției”, felicitându-l pentru susținerea față de unele cauze conservatoare în care alți guvernatori de stat nu s-au implicat, cum ar fi cei din Utah și Arkansas.

Donald Trump îl numea pe Ron DeSantis la o reuniune a partidului în Florida din 2018 „un tânăr lider inteligent”. Cu toate acestea, în actuala campanie susținerea lui Trump pentru el a strălucit prin absență. Totuși DeSantis evită să-l critice pe Trump sau să-i conteste controlul asupra Partidului Republican și nu se pronunță cu privire la ultimele alegeri prezidențiale, dacă au fost furate sau nu.

 

Războaie culturale

Guvernatorul Floridei în vârstă de 44 de ani, a susținut multe hotărâri de extremă dreaptă în „războiul cultural”, inclusiv acțiunea anti-mască din timpul pandemiei de Covid-19. De asemenea, a interzis școlilor să predea „teoria critică rasială” – care susține că inegalitatea rasială este sistemică și, prin urmare, intrinsecă, de exemplu, în sistemul de justiție penală din SUA – deși acest cadru de lectură nu a avut loc oficial în programele școlare.

DeSantis se află și în spatele unei campanii de interzicere a manualelor de matematică în statul său, considerate prea „woke”, dar și în spatele unui proiect de lege controversat în Florida („Don't Say Gay”) care limitează discuțiile despre orientarea sexuală și identitatea de gen în școlile publice.

În plus, chiar înainte de anularea hotărârii Roe v Wade de către Curtea Supremă a Statelor Unite, Ron DeSantis a intervenit în subiectul avortului prin semnarea unei legi care interzice procedura după 15 săptămâni de sarcină.

În septembrie, el a fost criticat și pentru că a transferat mai mulți imigranți ilegali pe insula Martha's Vineyard (Massachusetts), ca parte a unei campanii politice costisitoare - și crude conform multor critici - a guvernatorilor republicani care urmăreau mutarea imigrației în zonele preponderent democrate. El este acum anchetat de Departamentul de Trezorerie, fiind acuzat că a folosit fonduri federale destinate ajutorului pe timpul pandemiei, pentru a transporta imigranții venezueleni pe Martha's Vineyard.

În stilul lui Trump

În ciuda controverselor, aceste acțiuni ofensive și mediatizate au contribuit la creșterea notorietății lui Ron DeSantis la nivel național. Recentul său turneu electoral înainte de alegerile intermediare a fost de mare ajutor. Responsabilul de comunicare pentru campania de realegere a lui DeSantis, Stephan Lawson, a declarat pentru ABC, compania de televiziune americană, că acesta a fost un mod de a-și consolida baza de susținere politică, fără a-l provoca direct pe Donald Trump.

„DeSantos vrea doar să-și consolideze statutul, numele și referințele conservatoare, în fața unui public mai larg”, explică acesta. Posibil succesor al lui Trump, DeSantis este și el adeptul disimulării și exagerării. Politifact, un site care verifică veridicitatea promisiunilor și angajamentelor politicienilor americani, a clasificat multe dintre declarațiile sale publice drept „false” sau „aproape false”.

Dar DeSantis s-a distanțat ușor de fostul președinte american, mai ales când deficitul bugetar național creștea vertiginos în timp ce Donald Trump era la putere. În plus el a susținut legea împotriva creșterii nivelului mării, dar și sancțiunile dure împotriva Rusiei, chestiuni în care Trump a avut poziții diametral opuse. Un aliat al lui DeSantis, citat de New York Times, definea politica acestuia drept „trumpism competent”.

În același timp, deși Trump continuă să-l depășească pe DeSantis în sondajele naționale adresate republicanilor pentru nominalizarea din 2024, guvernatorul Floridei începe să-l depășească pe fostul președinte în alte sondaje.

Donațiile

Potrivit OpenSecrets, un ONG care observă donațiile politice, Ron DeSantis a adunat mai multe donații decât Trump în primele șase luni ale anului, DeSantis doborând recordul de donații pentru un candidat la fotoliul de guvernator al unui stat american.

 DeSatnis ar putea conta și pe sprijinul multor anti-trumpiști din Partidul Republican, care nu sunt puțini și dintre care unii au votat în anumite situații cu democrații doar pentru a nu-l ajuta pe Trump. „Există o mulțime de republicani din establishment care s-ar întoarce acasă pentru DeSantis”, a declarat în septembrie pentru The Washington Post, David Jolly, actual indepedent și fost membru republican al Congresului care a lucrat cu DeSantis. Potrivit acestuia, DeSantis „a adoptat strategia lui Trump în Florida și a făcut lucruri similare, dar de fapt nu este deloc apropiat de acesta”.

În timp ce Trump este nemilos la adresa criticilor sau oponenților săi politici, DeSantis încearcă să demonstreze că se poate ridica deasupra intereselor politice atunci când trebuie. Dovadă că în septembrie anul trecut, Ron DeSantis l-a felicitat pe președintele Joe Biden pentru declararea stării de urgență și a apreciat sprijinul acestuia pentru Florida. „Apreciem considerația administrației Biden pentru oamenii din Florida în această perioadă de nevoie”, a declarat DeSantis îniante de uraganul Ian. O adevărată schimbare din partea lui DeSantis, care îl numește de obicei pe președinte, un ticălos politic, vinovat pentru situația din Afganistan sau pentru mandatele de vaccinare.

De la Harvard la Guantanamo Bay

În 2019, când DeSantis a depus jurământul ca guvernator, la doar 40 de ani, devenea cel mai tânăr guvernator al Floridei din ultimul secol. Biografia sa oficială îl descrie drept un „floridian cu origini în Italia”, care a urmat studiile la Universitatea Yale, apoi la Facultatea de Drept de la Harvard, aboslvindu-le pe ambele cu brio.

Ron DeSantis a studiat la Școala de Justiție Navală în 2005 și a fost numit, în anul următor, avocat militar la Centrul de detenție din Guantanamo Bay din Cuba, unde trebuia să se asigure că deținuții sunt tratați în conformitate cu legea, potrivit unui raport al publicației Tampa Bay Times.

DeSantis a devenit apoi consilier juridic al comandantului forțelor speciale din Fallujah în timpul „consolidării” trupelor americane în Irak în 2007. El a fost ales pentru prima dată în Congres în 2012 ca reprezentant al districtului șase din Florida. În timpul primului său mandat, el a co-fondat Freedom Caucus, un grup de parlamentari conservatori de dreapta. A devenit un invitat frecvent la canalul de știri Fox News și a fost sprijinit de Tea Party, mișcarea de dreapta anti-Obama, înainte de a fi reales în 2016.

O divizare republicană?

În 2017, când Trump devenea președinte, DeSantis era unul dintre cei mai puternici susținători ai săi. La rândul său, s-a bucurat de sprijin când și-a anunțat candidatura pentru poziția de guvernator al Floridei, pe care a câștigat-o în anul următor.

Dar asemănările dintre cei doi oameni politici, cândva surse de afinitate, ar putea fi acum o sursă de conflict. Potrivit mărturiilor culese de revista Rolling Stone, fostul președinte l-ar fi acuzat pe DeSantis că i-a „furat” unele metode.

 „DeSantis imită cu siguranță stilul, retorica și limbajul corporal al lui Trump”, a declarat finanțatorul Partidului Republican, Dan Eberhart, pentru Rolling Stone, adăugând că stilul „pompos” al lui DeSantis pare a fi „desprins direct dintr-un ghid de stil al lui Donald Trump”.

Dan Eberhart, care a donat pentru campania lui Trump în trecut, a afirmat recent că preferă să-l sprijine pe DeSantis în viitoarea cursă prezidențială. Confruntat cu această situație, Trump și-ar fi arătat nemulțumirea, potrivit mărturiilor anturajului său. Conform publicației The Washington Post, Donald Trump l-a numit pe guvernator „nerecunoscător”, spunându-le consilierilor săi: „Numai datorită mie e cine e acum...”.

 

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24