Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Doi soldați polonezi au murit în războiul din Ucraina și alți doi au fost răniți

soldat_polonia.jpg

Soldat polonez la granița cu Belarus, 26 august 2021
Sursa imaginii: 
© Jaap Arriens/AFP

Informația a apărut în presa poloneză care amintește că, de la începutul războiului, voluntari polonezi au luptat în prima linie în Ucraina. Forțele armate ucrainiene includ o Legiune Străină, formată din voluntari internaționali. Ministrul ucrainian de externe a anunțat la un moment dar că, până la 6 martie 2022, peste 20.000 de voluntari s-au înrolat pentru a lupta de partea Ucrainei.

Publicația poloneză onet.pl publică un articol despre „Voluntarii polonezi care au luptat în prima linie încă de la începutul ofensivei rusești în Ucraina.”

„Știm din surse confirmate că, până acum, doi polonezi au murit și alți doi au fost răniți. Un soldat poreclit Kris luptă cu rușii în zonele extrem de dificile, deluroase și noroioase ale regiunilor Lugansk și Harkov. În prima jumătate a lunii octombrie, grupul său a căzut într-o ambuscadă rusească,” scriu jurnaliștii polonezi.

Soldatul a oferit un interviu pentru www.onet.pl în care povestește despre „o luptă frontală extrem de periculoasă și despre cele mai mari amenințări din partea rușilor.”

„Într-o după-amiază, soldații se întorceau de la operațiunea care durase deja câteva zile. Kris menționează că începuse să se întunece când unul dintre soldați a agățat un fir întins între copaci, delanșând o explozie de grenade. În același timp, un lunetist a început să tragă și a reușit să-l atingă pe Kris la mână.”

„După explozie, militarii grav răniți au fost nevoiți să se retragă de la locul ambuscadei și să ajungă pe picioarele lor la punctul de întâlnire care se afla la trei kilometri distanță. Au fost nevoiți să traverseze regiunea noroiasă și muntoasă pentru că nici elicopterele și nici vehiculele pe roți nu puteau ajunge acolo.”

„L-am purtat pe colegul nostru ceh cu cel mai grav rănit, cu răni în zona pelvisului și am mers datorită adrenalii. Aveam garouri la picioare, dar tot am pierdut mult sânge,” povestește Kris.

Pe frontul din Ucraina activează Legiunea străină Ucraineană, creată după invazia din Februarie 2022, la cererea președintelui Zelensky.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba a susținut că, până la 6 martie 2022, peste 20.000 de voluntari din 52 de țări s-au înrolat pentru a lupta pentru Ucraina, potrivit New York Post.

 

Știri false: Un videoclip cu instrucția unor recruți care când ar fi ruși, când ar fi din țări NATO

Publicația lituaniană www.15min.lt scrie despre o informație falsă privind pregătirea soldaților ruși mobilizați recent care a făcut deliciul internetului.

„Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare arată un soldat proaspăt recrutat care face instrucție, dar reușește doar să-și ridice stângaci picioarele, să-și fluture brațele și să rămână în urma celorlalți.”

Un utilizator de Twitter a postat acest clip „la mai puțin de o zi după anunțul mobilizării parțiale,” scriind  „Mobilizarea în Rusia. Ziua 2”.  „Clipul a fost vizionat de peste 570 de mii de ori,” iar utilizatorii de Twitter au postat tot felul de ironii. „Noii recruți ai Rusiei. Acești idioți vor să ocupe Ucraina?” a scris unul dintre ei.

„Printre hohotele de râs ale cameramanului, este greu de înțeles ce și chiar în ce limbă li se strigă comanda soldaților. Din câte se aude, comandantul nu vorbește rusă. Recruții nu au fost nici măcar filmați anul acesta. O căutare inversă cadru cu cadru dezvăluie că filmul a fost postată inițial de un utilizator turc de Twitter în noiembrie, 2019.” Postarea inițială fusese redistribuită de doar 200 de ori și avea numai 5 likeuri, scriu jurnaliștii lituanieni.

După ce filmul a fost publicat ca reprezentând recruți ruși, un utilizator de Instagram rus a postat același clip menșionând că era vorba despre instucția soldaților NATO, adaugă 15min.lt.

 

Au contribuit la realizarea revistei Presei Europa Plus:

Jakub Konieczny – Polonia

Brigita Misevičiūtė – Lituania

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei