Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Bulgaria va continua să sprijine Ucraina, militar, financiar și juridic

parlament_bulgaria.jpg

Clădirea Parlamentului Bulgariei, Sofia, aprilie 2015
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Comisiile parlamentare pentru apărare și pentru politică externă reunite în ședință comună au aprobat recent decizia de a continua ajutorul militar pentru Ucraina, prin furnizarea de armament, dar și financiar și juridic, transmite postul național de radio al Bulgariei.

În termen de o lună Consiliul de miniștri trebuie să prezinte propunerea finală privind ajutorul militar concret ce urmează a fi acordat Ucrainei, proporțional cu capacitățile militare ale țării, precizează sursa citată.

Decizia adoptată se referă de asemenea la sprijinul financiar și material ce urmează a fi furnizat Ucrainei după încheierea războiului, pentru reconstrucția țării, dar și la sprijinul ce va fi acordat în fața Curții Europene pentru drepturile omului.

Ministrul apărării a declarat pentru postul national de radio că această decizie politică nu trebuie să limiteze capacitățile defensive ale țării. ”Ar fi dificil pentru noi să furnizăm tot armamentul greu pe care-l solicită Ucraina, pentru că asta ne-ar afecta propriile capacități de apărare”, a precizat el.

Comisia parlamentară pentru apărare a aprobat de asemenea achiziționarea a încă opt avioane militare de vânătoare de tip F16, o decizie care trebuie adoptată și de plenul Parlamentului și apoi promulgată de președinte.

 

Serbia: Tensiunile legate de modificarea plăcuțelor auto din Kosovo se intensifică

Autoritățile din Kosovo au început punerea în practică a deciziei privind înlocuirea plăcuțelor de înregistrare emise de instituții din Serbia pentru autoturismele înregistrate pe numele cetățenilor din Kosovo, în ciuda protestelor vehemente ale minorității sârbe din țară și ale recomandărilor venite din partea SUA și UE privind amânarea măsurii, transmite postul Europa Liberă, serviciul pentru Balcani.

Guvernul de la Priștina a început săptămâna trecută să transmită avertismente proprietarilor de mașini cu plăcuțe de înmatriculare sârbești care trec prin punctul de frontieră de la Jarinje, precum și invitația de se prezenta la Centrul de reînregistrare pentru a primi plăcuțele cu însemnele statului Kosovo.

Ministrul kosovar de interne a anunțat că planul guvernului este împărțit în trei etape, de la 1 noiembrie a.c. până la 21 aprilie 2023.

În prima etapă, de la 1 la 21 noiembrie, proprietarii vizați vor primi avertismente, iar de la 21 noiembrie până la 21 ianuarie 2023 vor primi o amendă de 150 de euro dacă nu se conformează. De la 21 ianuarie până la 21 aprilie autoturismele cu numere sârbești nu vor mai avea drept de circulație pe teritoriul Kosovo, iar după 21 aprilie anul viitor acestea ar putea fi chiar confiscate de autorități.

Pentru a încuraja preschimbarea plăcuțelor, cetățenii care cumpără până la 30 martie anul viitor autoturisme second hand cu numere sârbești și preschimbă numerele cu plăcuțe kosovare vor beneficia de scutirea de plata TVA precum și de plata altor taxe legale, a mai anunțat guvernul de la Priștina.

Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut guvernului Kosovo să amâne punerea în aplicare a deciziei pentru a evita tensiunile interetnice. ”Suntem dezamăgiți că autoritățile de la Priștina nu au luat în considerare recomandarea noastră privind amânarea aplicării deciziei. Cu toate acestea ne vom continua eforturile în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price.

Directorul biroului pentru Kosovo din cadrul guvernului Serbiei, Petar Petković, a declarat că acțiunile guvernului de la Priștina sunt ”ilegale și violente” și au ca scop ”reprimarea existenței sârbilor din Kosovo”.

După o primă tentativă a autorităților kosovare de a aplica măsura, membrii minorității sârbe din nordul Kosovo au blocat în această vară mai multe drumuri naționale din zonă și au organizat proteste violente, soldate cu mai mulți răniți, evenimente în urma căror guvernul de la Priștina a acceptat amânarea măsurii până la 31 octombrie a.c.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Aleksandra Miladinova

Emilija Šarović - Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Rubrica Europa Plus din 7 noiembrie 2022