Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drulă: Proiectul USR privind pensiile parlamentarilor, ținut la sertar din mai de Ciolacu

Lege avertizor Senat Radu Nicolae.jpg

Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Senatorii au modificat legea avertizorului de integritate, de care depind banii din PNRR
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Modul în care PSD și PNL se întrec în cifre legate de majorarea pensiilor este umilitor. Iată ce spune la RFI președintele USR, Cătălin Drulă, în contextul în care social-democrații propun o creștere de 11%, în timp ce liberalii vor o majorare de 15 procente, de la 1 ianuarie anul viitor. Liderul Uniunii Salvați România acuză pe de altă parte PSD că ține la sertar un proiect al USR de eliminare a pensiilor parlamentarilor.

Cătălin Drulă critică atitudinea coaliției în ceea ce privește majorarea pensiilor: ”E foarte trist că se joacă cu aceste procente în spațiul public, am văzut un concurs de declarații, se aruncă așa, parcă-i o licitație, unii spun 10, alții spun 15, 16. E o dovadă că nu-i interesează de fapt cât de greu ajung să trăiască oamenii și cum mănâncă această inflație din puterea de cumpărare a pensiilor existente, că nu-i interesează eliminarea pensiilor speciale, de altfel, au obligație prin PNRR, pusă acolo de USR anul trecut, să se ocupe de pensiile speciale până la final de an, că introduc noi pensii speciale, e vorba de pensiile primarilor, ele sunt în acest moment amânate de la intrarea în vigoare până la 1 ianuarie. Dacă această majoritate blochează în continuare inițiativa USR de eliminare a pensiilor primarilor, care este la Senat blocată la comisii, atunci la 1 ianuarie vom avea o nouă categorie de pensii speciale, adică primarii vor primi și pensia lor contributivă și pe deasupra încă o indemnizație, același lucru ca și la parlamentari. Au făcut un scandal enorm cu acel prag de 9,4% din PIB din PNRR, dar în momentul de față suntem foarte departe de acel prag”.

Liderul Uniunii Salvați România acuză PSD că ține la sertar proiectul USR de eliminare a pensiilor parlamentarilor: ”Hai să ne uităm la pensiile parlamentarilor. A fost un proiect anul trecut, CCR l-a desființat pe motive strict de formă, a spus că a fost dezbaterea prea rapidă, s-a ținut într-o zi. USR a redepus proiect de desființare a pensiilor parlamentarilor și este un fapt fără precedent, din luna mai se regăsește acest proiect în sertarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, nu a fost trimis la comisii. Sunt de șase ani în Parlament, deci Biroul Permanent primește astăzi un proiect de lege depus de orice deputat sau senator care are drept de inițiativă legislativă și mâine îl trimite comisiilor, pentru a i se da raport. Din mai, n-a explicat domnul Ciolacu niciodată de ce, proiectul de eliminare a pensiilor parlamentarilor este ținut la Biroul Permanent, unde se face un vot pentru a se trimite la comisii. Este o încălcare a regulamentului, a Constituției. Dacă s-ar dori eliminarea pensiilor parlamentarilor, de data asta într-o formă care să nu aibă aceste vicii de procedură, se poate face luna aceasta, se poate face mâine. Este o ipocrizie gigantică. De aceea, încearcă să ia ochii oamenilor cu aceste discuții și licitații despre procente. Mi se pare umilitor să discuți în acești termeni pentru părinții și bunicii noștri”.