
Politică
Watergate european": mai multe state au folosit abuziv programe-spion împotriva cetățenilor
pegasus.png

În vara anului 2021, un colectiv de jurnalişti de investigaţie, ONG-uri şi cercetători, dezvăluia o listă de 50.000 de persoane vizate de programe-spion. Printre acestea, jurnalişti, avocaţi, procurori, activişti politicieni şi chiar şefi de stat. Dezvăluirile au stârnit la vremea lor indignare în întreaga lume, iar Parlamentul European a numit o comisie de anchetă, care marți și-a făcut public raportul.
Investigațiile s-au axat în special pe produsul Pegasus, al companiei israeliene NSO Group, dar și pe alte sisteme asemănătoare.
Investigația arată că Pegasus și-a vândut produsele către douăzeci și doi de utilizatori finali din nu mai puțin de paisprezece state membre, printre care Polonia, Ungaria, Spania, Țările de Jos și Belgia.
În cel puțin patru state membre, Polonia, Ungaria, Grecia și Spania, a existat o utilizare nelegitimă a programelor spion și există suspiciuni cu privire la utilizarea acestuia în Cipru.
Aceste programe infectează un telefon și extrag tot conținutul acestuia, inclusiv documente, imagini și mesaje.
Materialul obținut poate fi folosit nu numai pentru observarea acțiunilor persoanei, ci de asemenea, cu intenția să șantajeze, să discrediteze, să manipuleze și să intimideze victimele.
Mai mult: în sistemul victimei poate fi plantat un conținut compromițător, fabricat. În tot acest timp, victima nu este conștientă de nimic. Un program-spion lasă puține urme în telefonul victimei și, chiar dacă este detectat, este aproape imposibil să se demonstreze cine a fost responsabil pentru atac.
Raportul relevă că nu este vorba de cazuri naționale izolate de abuz, ci de un fenomen european în toată regula.
În Polonia , de exemplu, informațiile culese cu sistemele-spion sunt folosite în campanii orchestrate împotriva vocilor critice și a opoziției, prin mass-media controlată de guvern. De asemenea, au fost spionate telefoanele liderilor și organizatorilor protestelor de stradă contra legilor justiției, promovate de guvernul polonez și Partidul Lege și Justiție. Cum acestea controlează deplin toate instituțiile publice, victimele nu au încotro să se îndrepte.
În Ungaria, sistemul Pegasus pare să facă parte dintr-o acțiune a guvernului de distrugere, calculată și strategică, a libertății presei și a libertății de exprimare.
Guvernul dominat de Fidesz a folosit acest program-spion pentru a introduce un regim de hărțuire, șantaj, amenințări și presiune asupra jurnaliştilor independenţi şi a patronilor din mass-media.
Drept urmare, acum a mai rămas doar o mână de instituții media independente maghiare. Cele mai multe au ajuns sub umbrela unei fundații controlate de oameni de încredere ai lui Viktor Orban.
Raportul amintește că, în 2021, Orban a devenit primul lider european inclus pe lista Dușmanilor Libertății Presei de către Reporteri fără Frontiere.
În Spania, raportul acuză folosirea de către guvern a programelor spion împotriva militanților independentiști catalani. În Grecia, prin intermediul sistemului Predator, au fost folosite programe spion cel puțin împotriva unui europarlamentar de centru-stânga, implicat în cursa pentru președinția formațiunii PASOK. Dar, în urma unor recente dezvăluiri de presă, se consideră că amploarea ascultărilor este cu mult mai mare decât se poate imagina în prezent.
România este și ea inclusă în acest raport.
Totuși, României nu-i este dedicat un capitol aparte. Numele ei se regăsește la capitolul dedicat companiei israeliene de securitate Black Cube, formată din foști angajați ai Mossad, ai armatei israeliene și serviciilor de informații. Black Cube a fost implicată într-o serie de acte controversate inclusiv în SUA și România, spune raportul.
Documentul amintește că Black Cube a recunoscut că a spionat-o pe fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, în prezent procuror general european.
Cu alte cuvinte, potrivit Parlamentului European, în cazul României, dacă nu există dovezi ale unor acțiuni ale statului împotriva cetățenilor, avem cel puțin dovada unei acțiuni în sens invers: grupuri private, desigur, cu conexiuni politice, au folosit aceste sisteme-spion împotriva unui demnitar al statului, acum, demnitar european implicat în lupta anticorupție.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica