Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Transnistria acuză Chișinăul că ”fură” gaze naturale pentru a le exporta în Ucraina

tiraspol.jpg

O femeie trece prin fata unei statui a lui Lenin din Tiraspol, 31 octombrie 2021.
O femeie trece prin fata unei statui a lui Lenin din Tiraspol, 31 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP/Dmitri Lovetski

Regimul separatist de la Tiraspol acuză autoritățile constituționale de la Chișinău că ar „fura” gazul destinat Transnistriei, pentru ca mai apoi să-l vândă Ucrainei, scrie publicația Ziarul Național din Republica Moldova.

Tiraspolul este nemulțumit de faptul că societatea națională „Moldovagaz” va livra în noiembrie pentru raioanele din estul țării doar 69 de milioane de metri cubi de gaze sau 2,3 milioane de metri cubi pe zi, fără a menționa că, de fapt, „Gazprom” a redus unilateral volumele exportate către R Moldova cu 49%.

„Acordarea unui asemenea volum mizer este o sfidare din partea R. Moldova. Conform acordului dintre SA „Moldovagaz” și „Gazprom”, dacă furnizorul rus livrează 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi (pentru ambele maluri ale Nistrului), așa cum se întâmplă astăzi, atunci Transnistria trebuie să obțină 3,9 milioane de metri cubi. Totuși, la Chișinău, din anumite motive, au considerat că e posibil de încălcat această prevedere”, spune purtătorul de cuvânt al regimului de la Tiraspol, care timp de 30 de ani nu a plătit nimic pentru gazele consumate, acumulând astfel datorii de circa nouă miliarde de dolari, subliniază publicația citată.

„Potrivit surselor noastre diplomatice, (este vorba de) ascunderea gazului rusesc primit, în scopul revânzării lui ulterioare pe alte piețe.

În total, potrivit unor surse, „Moldovagaz” ar putea ascunde circa 140 de milioane de metri cubi de gaze. De la 1 noiembrie, din cauza extragerii neautorizate de gaze din Transnistria, aceste volume au crescut. O parte din gazul furat este plasată în depozite de pe teritoriul Ucrainei, dar și în rețeaua gazoductului Ungheni-Iași-Chișinău.

Astăzi, avem toate motivele să credem că „Moldovagaz” vinde acest gaz Ucrainei la prețurile pieței, în ciuda faptului că înțelegerea moldo-rusă interzice direct reexportul către țări terțe”, transmite regimul separatist de la Tiraspol, potrivit ziarului din R Moldova.

 

Ucraina: Sacrificiu de sine pentru binele semenilor

Nina Hulak, din orașul Chernihiv, nordul Ucrainei, a refuzat să-și părăsească locurile natale și lucrează neîntrerupt de la invazia rusească declanșată în 24 februarie a.c. împreună cu organizația de voluntari ”Construim Împreună Ucraina” la reconstrucția caselor din orașul său și din împrejurimi, transmite publicația Hromadske.

”Să construiești o casă din nimic, cu mâinile goale e imposibil, dar să repari, să pui o fereastră, să refaci un acoperiș se poate. Asta facem noi”, spune femeia care o ia pe fiica sa de 5 ani peste tot unde se duce pentru că nu are cu cine să o lase acasă.

.După 24 februarie a primit nenumărate invitații de la prieteni sau rude de a pleca în Italia, Germania sau Polonia, dar a fost ferm hotărâtă să nu plece, indiferent de ce se întâmplă. Orașul nu a fost sub ocupație rusească dar a fost bombardat o bună bucată de vreme iar timp de o lună și jumătate rușii reușiseră să ocupe un cartier. După plecarea ocupanților s-a apucat imediat de treabă.

”Am înțeles un lucru : dacă stai și te uiți pe telefon la știri nu se întâmplă nimic niciodată. Am luat legătura cu mai multe fete care voiau și ele să ajute și am început să aducem medicamente. Apoi am început să ajutăm la reconstrucția și repararea caselor”, povestește ea.

Circa 3500 de locuințe au fost distruse în oraș și alte câteva mii avariate în timpul bombardamentelor rusești, până la alungarea invadatorilor, în aprilie a.c.. Potrivit estimărilor primăriei, 70% din oraș a fost distrus.

Nina practică voluntariatul încă din vremea studenției. A contribuit la administrarea mai multor centre de îngrijire și formare pentru copii iar acum este șefă de departament în cadrul unui Centru local pentru tineret. Se ocupă și de îngrijirea animalelor abandonate. ”Am fost îngrozită să văd cât de mulți câini de rasă au fost abandonați pe străzi. Le-am construit adăposturi din fierul vechi pe care l-am adunat de prin dărâmături. Facem tot ce putem, fiecare trebuie să facă tot ce poate, până la victoria finală”, mai spune ea cu mândrie.

 

Georgia: Parteneriat USAID – Visa pentru susținerea IMM-urilor

Agenția pentru dezvoltare internațională a Statelor unite (USAID) și Visa au semnat recent un parteneriat care are ca scop încurajarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Georgia, în special prin dezvoltarea capacităților digitale, transmite publicația Georgia Today.

Parteneriatul prevede implementarea de programe vizând digitalizarea microîntreprinderilor și susținerea angajării femeilor și a membrilor grupurilor vulnerabile.

”Parteneriatul nostru va încuraja dezvoltarea economiei digitale a țării. Visa are o experiență îndelungată și solidă în digitalizarea economică, tehnologii financiare și E-Commerce, domenii în care USAID este deosebit de interesată. Programul nostru va oferi un ajutor esențial întreprinderilor mici și mijlocii din Georgia în privința integrării pe piețele internaționale”, a declarat Mark McCord, șef de departament în cadrul USAID.

”Visa colaborează activ de mai mulți ani cu guvernul Georgiei, cu băncile din Georgia, cu instituțiile financiare și organizațiile umanitare în vederea dezvoltării digitalizării la nivelul întregii țări. Parteneriatul nostru va accelera extinderea comerțului electronic și a tranzacțiilor electronice, contribuind la poziționarea Georgiei drept un adevărat hub regional și drept o destinație sigură pentru investitorii străini”, a spus la rândul său Salvador Perez-Galindo, Senior Vice President Visa.

USAID este agenția guvernamentală pentru dezvoltare internațională a SUA și beneficiază de un buget anual de cca 27 miliarde de dolari. Este o componentă importantă a politicii externe a Statelor Unite, cu misiuni permanente în peste 100 de state ale lumii din Africa, Asia, America Latină, Orientul Mijlociu și Europa de Est.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus

Cristina Catanoi – R Moldova

Lilia Bila - Ucraina

Nana Kokotchachvili - Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 9 noiembrie 2022