
Politică
Alegeri SUA: Cum ar fi afectată relația România-SUA de o victorie a republicanilor?
ap22083366579139.jpg

Radu Magdin: Un mic val republican este foarte probabil. Spun asta pentru că este foarte greu de anticipat un mare val republican. Pe de altă parte, republicanii nu au nevoie de un mare val pentru a prelua controlul ambelor camere. Simplul control al celor două camere are implicații, în primul rând, în politica națională și așa foarte polarizată. Mă refer la faptul că republicanii deja au comunicat faptul că intenționează să lanseze o serie de anchete în ceea ce privește familia Biden și în general acțiunile administrației. Și foarte probabil, așa cum face în general orice forță politică americană în contextul în care la midterms se întoarce mai puternică, vom vedea o frânare sau o obstrucționare a activităților Casei albe. Ăsta este efectul intern. În ciuda unui război informațional ce are loc în plan global, cred că putem sta liniștiți în ceea ce privește acordul transpartinic majoritar republican și democrat în ceea ce privește susținerea pentru Ucraina și interesul față de regiunea noastră. În ciuda istoricului pivot asiatic și a faptului că, în mod cert pe termen mediu și lung, SUA vor fi îndreptate mai degrabă în spre China și spre Asia – Pacific, cu siguranță administrația va rămâne în continuare interesată și cu sprijin față de Ucraina. Pentru România nu se schimbă fundamental lucrurile. Putem merge mai departe, nu aș spune liniștiți, ci mai degrabă cu un gând ferm, în sensul în care noi putem să fim și mai prezenți la Washington, putem să capitalizăm printr-o acțiune ambițioasă de politică externă obiectivele noastre naționale odată definite clar și urmărite fără atenție și îngrijorare, ci mai degrabă faptic și transpartinic.
Reporter: În peste 160 de ani, de când sunt organizate aceste alegeri de la jumătatea mandatului în Statele Unite, partidul președintelui nu a scăpat niciodată de acest vot care are o valoare puternică de sancțiune. Cum ar putea influența restul de mandat și puterea lui Joe Biden o eventuală pierdere a uneia sau chiar a ambelor camere?
RM: Cu siguranță președintele va fi perceput ca a fi mai puțin puternic. Cred că nu este interesul republicanilor în momentul da față, având în vedere că președintele Biden, ca mulți președinți după doi ani de mandat, nu este în floarea popularității sale sau în cea mai bună formă. Cred că este în interesul republicanilor să îl țină ocupat, dar nu să îl schimbe. Categoric, puterea sa de a-și duce inițiativele la capăt și cu reușită va fi mai mică.
Rep: E de așteptat ca politica la nivel internațional a Statelor Unite să nu se schimbe sau cel puțin să nu sufere schimbări majore?
RM: Cel puțin în ceea ce ne interesează pe noi, pe zona Ucraina și regiunea noastră. Însă, vom vedea o poziționare mult mai puternică împotriva Iranului. Să nu uităm că republicanii lucrează chiar mai îndeaproape cu Israelul și sunt avocații unei politici în Orientul Mijlociu mai în forță față de Iran. Țineți minte și perioada Trump. Dar și cu o poziționare istorică mai puternică a republicanilor în această zonă. Și cu siguranță vom vedea o atenție mult mai mare acordată Chinei.
Rep: Pentru că aminteați de Donald Trump, domnule Magdin, care este rolul și viitorul lui Donald Trump în aceste alegeri și mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale din Statele Unite în contextul unei victorii așteptate a republicanilor? În ce măsură rămâne de văzut, dar în orice caz în contextul unei victorii.
RM: Trump rămâne un operator politic cu puternice instincte atât în materie de comunicare populară, cât și de comunicare populistă. Este foarte talentat în acest sens. De altfel, a și sprijinit o parte dintre candidații din Congres. Aceștia sunt și așa numiții candidații MAGA, Make America Great Again. Dincolo de aceste aspecte, există un acord relativ clar în cadrul Partidului Republican că nișa lor pe viitor este o nișă care inițial a fost exploatată de către Trump. Dar din punctul meu de vedere, vârsta își va spune cuvântul, dincolo de alte elemente pe care le-am văzut și noi în politica națională privind posibile șicane judiciare sau aspecte judiciare pe viitor. Eu, mai degrabă, mai uit cu atenție la domnul DeSantis din Florida. Cred că rezultatele din Florida vor fi mult mai relevante pentru noi pe viitor. Mă uit la ascensiunea acestui guvernator, care, pe de o parte, comunicațional, seamănă cu Trump. Dar este o variantă mai tânără, mai pozitivă. Este o variantă energică. Este o variantă cu care s-ar putea acomodat și Casa Albă. În momentul de față, democrații sunt și ei în căutare de candidați pentru 2024. De exemplu, m-am uitat cu atenție la cât de contondentă a fost confruntarea dintre Casa Albă și guvernatorul din Florida în contextul recentului uragan de acolo. De altfel, mai urmează încă un uragan în Florida. Spre surpriza mea, Casa Albă a colaborat mult mai bine decât pare cu domnul DeSantis. Și cred că ar fi confortabilă cu un președinte republican DeSantis la momentul 2024. Dar să vedem. Multe lucruri se pot întâmpla în politică. Steaua domnului Trump nu a apus definitiv. Dar din nou, ca analist, v-aș atrage atenția asupra domnului DeSantis ca potențial pe viitor.
Ascultă: