
Politică
Ursula vor der Leyen: Solidaritatea cu R.Moldova, de neclintit. UE oferă 250 mln euro pentru depășirea crizei energetice
unnamed.jpg

”200 de milioane de euro vor fi acordate, în caz de necesitate, ca Republica Moldova să își poată acoperi nevoile de gaz. 100 de milioane, oferite sub formă de granturi, iar 100 milioane, împrumuturi, de la 1 ianuarie 2023. În plus, 50 milioane de euro suplimentar vor fi acordate ca suport bugetar R.Moldova pentru a susține cele mai vulnerabile persoane. Comisia lucrează pentru a oferi ajutor și a salva R.Moldova. Noi vom face tot posibilul ca dvs să faceți față acestei crize. Iată de ce am pregătit un pachet suplimetar de susținere energetică pentru Republica Moldova”, a precizat președinta Comisiei Europene.
Solidaritatea europeană cu R.Molova este de neclintit, a mai declarat Ursula von der Leyen, remarcând în context solidaritatea moldovenilor cu refugiații ucraineni, care au ajuns în R.Moldova, după 24 februarie. În jur de 600 de mii de ucraineni au trecut hotarul cu R.Moldova, iar astăzi în jur de 80 de mii se mai află în țară. ”Ați deschis ușile, brațele pentru oamenii care au fugit de război. R.Moldova a arătat încă o dată atașamentul față de valorile europene. O țară mică cu o inimă extraordinar de mare”. ”Noi ne vom asigura ca voi să faceți față acestei crize energetice. Rusia își continuă războiul brutal din Ucraina, țintind infrastructura esențială - electricitate, încălzirea, acte de cruzime și creează haos pe piețele globale de energie. Acest lucru amenință și R.Moldova”. ”R.Moldova nu este doar prieten, vecin, este și un candidat la aderare la Uniunea Europeană. R.Moldova este parte din familia europeană și familia se unește atunci când vremurile sunt grele”, a menționat Ursula von der Leyen.
În ultimul an, UE a acordat R.Moldova 840 milioane de euro sub formă de împrumutiri și granturi neramburasibile.
De partea sa, președinta Maia Sandu a declarat că, pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent și este esențială pentru noi, în Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut considerabil de la începutul războiului. ”Războiul din Ucraina a adus R.Moldova enorme prejudicii economice și sociale, pe care le resimte fiecare cetățean. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii - o criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme ce sunt îndreptate împotriva democrației. Și acest „război energetic” se întâmplă nu doar în Republica Moldova”.
”Autoritățile fac eforturi mari pentru a asigura țara cu resurse energetice și a micșora povara prețurilor la energie asupra oamenilor și a economiei. Și societatea face eforturi - consumatorii casnici, instituțiile și întreprinderile au redus consumul de energie. În luna octombrie, consumul de gaze a scăzut cu 57% și cel de electricitate cu 14%, față de octombrie anul trecut. Oricum, situația este în continuare dificilă și putem face față crizei energetice doar împreună.Solidaritatea europeană, inclusiv față de țările din vecinătatea Uniunii Europene, este vitală în aceste timpuri de numeroase crize. Doar împreună, solidari, vom putea trece peste iarna care vine și ne vom putea păstra libertatea și viitorul pașnic și democratic”, a punctat șefa statului.
Totodată, Maia Sandu a mulțumit statelor membre ale Uniunii Europene pentru sprijinul acordat. Președinta a mulțumit în special României care oferă electricitate R.Moldova, după ce Centrala de la Cuciurgan din stânga Nistrului a oprit livrările de energie.