
Politică
Kosovo agreează propunerea franco-germană privind acordul cu Serbia
albin_kurti.jpg

Potrivit acordului propus, al cărui text a fost publicat în premieră recent de portalul Euractiv, cele două state trebuie să-și armonizeze politicile ținând cont de aspirațiile comune privind aderarea la UE, să-și regleze diferendele exclusiv pe calea negocierilor și să se abțină să recurgă la forță sau la amenințări cu forța, scrie sursa citată.
Integritatea teritorială și frontierele celor două state vor fi respectate în forma lor actuală.
Cele două state se angajează să promoveze relațiile pașnice în toată zona Balcanilor de Vest și să contribuie la securitatea regională și cooperarea în Europa.
Vor fi încheiate acorduri bilaterale privind cooperarea economică, în știință și tehnologie, transporturi, relații juridice, telecomunicații, sănătate, cultură, sport, apărare și în alte domenii.
Reamintim că în octombrie a.c. președintele Serbiei, Alexandr Vucic a declarat că nu poate fi de acord cu propunerea franco germană, întrucât asta ar însemna recunoașterea de către Serbia a statului Kosovo, ceea ce, în viziunea sa, ar fi ”imposibil”.
În ultimele săptămâni tensiunile interetnice au reapărut în nordul Kosovo, ca urmare a unei decizii a guvernului de la Pristina de a schimba plăcuțele de înmatriculare auto emise de Serbia care încă mai circulă pe teritoriul țării. În vara acestui an, o primă intenție a guvernului de a implementa această măsură, a dus la confruntări violente între membri ai minorității sârbe și forțele de ordine, în timpul cărora s-au tras focuri de armă și au fost înregistrați mai mulți răniți.
Macedonia de Nord: Inflație de aproape 20% în octombrie
Inflația anuală a continuat să crească în luna octombrie a.c., atingând nivelul de 19,8%, cea mai ridicată rată de creștere de la începutul anului, a anunțat recent Oficiul Național de Statistică de la Skopje, citat de publicația Meta.
Alimentele și băuturile non-alcoolice au înregistrat cele mai mari scumpiri, cu o medie de 31,2% față de anul trecut. Pâinea și cerealele s-au scumpit cu 47,7%, iar laptele, brânza și ouăle cu 40,7%, în timp ce uleiul alimentar a înregistrat o creștere de 40,3% a prețului. Fructele și legumele au înregistrat scăderi ale prețurilor. În turism tarifele au crescut cu 22,2% în timp ce costurile pentru alimentarea cu apă, electricitate, gaze naturale și alți combustibili au crescut în medie cu 19,8% față de octombrie 2021.
Albania: Bienala Internațională de artă grafică
Bienala Internațională de artă grafică, găzduită în premieră de Albania, a fost inaugurată recent la Tirana și se bucură de participarea a cca 300 de artiști din 50 de țări ale lumii, care expun în total un număr de peste 500 de creații, transmite publicația SOT.
Evenimentul marchează prima aniversare a reinaugurării ”Tirana Art Gallery”, după mai mulți ani de lucrări de renovare și modernizare.
”Artiștii aduc cu ei aici lucrările lor care înfățișează realitatea și crizele pe care le traversează astăzi întreaga lume, așa cum le văd ei. Tot ce ține de realitatea în care trăim, cu care ne confruntăm zi de zi, războaiele noastre, mai mari sau mai mici, absurditățile, regimurile dictatoriale, autoritare, totul poate fi exprimat prin artă iar asta ne apropie și ne dau speranța că într-o zi războaiele vor înceta iar solidaritatea și buna înțelegere vor triumfa”, a declarat în discursul său de inaugurare curatorul expoziției, dr Abaz Hado.
Muntenegru : Noua lege mass-media
Guvernul de la Podgorica a publicat recent proiectul noii legi mass media, care prevede stabilirea statutului jurnalistului, reglementează dreptul cetățenilor la informare precum și condițiile privind alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru instituțiile mass-media, transmite publicația Vijesti.
Unul din cele mai controversate articole ale legii, cel referitor la protejarea surselor de informare ale jurnaliștilor, a fost modificat, în sensul că jurnalistul nu va fi obligat să-și dezvăluie sursele decât în baza unei hotărâri judecătorești sau în cazul în care siguranța națională, integritatea teritorială sau sănătatea populației sunt puse în pericol.
Legea interzice propagarea discursului urii cu referire la toate categoriile sociale, nu doar în privința minorităților naționale și prevede o serie de măsuri referitoare la consolidarea independenței presei și eliminarea influențelor politice.
Potrivit unei prevederi a noii legi, universitățile din Muntenegru vor avea dreptul de a nominaliza candidați pentru posturile de directori generali ai Societăților naționale de radio și de televiziune, precum și în Consiliile de administrație ale acestora.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Mihane Bequiri - Kosovo
Ankica Angelovska – Macedonia de Nord
Chloé Tomço - Albania
Kristina Davidovic – Muntenegru
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei