Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Negrescu (PSD): Dacă vom face o modificare în PNRR, va fi cu acordul CE

Victor Negrescu PSD Schengen.jpg

Victor Negrescu: Abordarea noastră privind Schengen ar trebui să fie mult mai tehnică, mult mai profesionistă
Victor Negrescu: Abordarea noastră privind Schengen ar trebui să fie mult mai tehnică, mult mai profesionistă
Sursa imaginii: 
Facebook/Victor Negrescu

Orice renegociere a PNRR presupune o discuție cu Executivul european, declară la RFI eurodeputatul PSD Victor Negrescu. El explică amendamentul depus alături de colegul său de partid Dan Nica și adoptat de PE la programul REPowerEU, amendament ce ar permite o flexibilizare a planurilor naționale de redresare și reziliență.

Parlamentul European a votat cu o largă majoritate planul REPowerEU, ce ajută statele membre să renunțe mai ușor la dependența energetică de Rusia și încurajează investițiile în regenerabile.

Victor Negrescu explică de ce este important acest plan: ”Este foarte important acest program, pentru că datorită implementării sale, România va beneficia de 1,4 miliarde de euro, tocmai pentru a face acele investiții de care are nevoie în zona de energie, atât pentru creșterea capacității de producție, cât și pentru eficientizarea consumului de energie, dar și pentru sprijinirea populațiilor vulnerabile. Practic, este o extindere a planurilor de redresare și reziliență, pentru a include această componentă esențială. Planurile modificate urmează să fie aprobate până la finalul anului și practic, aceste sume de bani importante care vor fi investite în zona de energie la nivel european vor fi disponibile începând cu anul viitor. Mai mult decât atât, deja putem să începem proiectele, pentru că finanțarea se poate acorda și retroactiv”.

 

Cum va folosi România banii din REPowerEU?

 

Eurodeputatul PSD explică și cum va folosi România banii din REPowerEU: ”Pe regulamentul aprobat se specifică o gamă largă de investiții posibile. Putem să vorbim de capacități de producție pe zona de energie regenerabilă, energie solară, energie eoliană, inclusiv pe zona de hidro. De asemenea, putem să vorbim de eficiență energetică, adică scăderea consumului clădirilor, clădirilor publice, în mod special, dar nu doar a acestora. De asemenea, putem crea mecanisme de sprijin pentru persoanele vulnerabile. Regulamentul definește sărăcia energetică și în consecință, se pot crea, de exemplu, programe de vouchere pentru sprijinirea populațiilor, în vederea plății facturilor, care au crescut în ultima perioadă”.

 

Ce prevede amendamentul PSD la planul REPowerEU?

 

Parlamentul European a votat de asemenea un amendament propus de eurodeputații PSD Victor Negrescu și Dan Nica, un amendament ce a provocat polemici și care permite o flexibilizare a planurilor naționale de redresare și reziliență. Social-democratul spune ce prevede amendamentul: ”Planurile de redresare și reziliență puteau fi modificate și în prezent, însă durata negocierilor ar fi făcut imposibilă o modificare, mai degrabă o optimizare. Așa că noi am definit mai bine respectivul capitol, spunând că modificările pot fi realizate și în anumite circumstanțe, de exemplu, dacă se explică foarte clar impactul războiului din Ucraina sau alte crize conexe, precum criza energetică sau impactul inflației. Acest amendament practic specifică foarte clar aceste elemente și astăzi modificările pot fi făcute mult mai rapid, cu celeritate, împreună cu Comisia Europeană și Consiliu (...). Asta nu înseamnă că reformele vor fi modificate imediat, pentru că orice modificare trebuie, evident, negociată cu Executivul european și asta înseamnă, practic, să respectăm în continuare recomandările venite de la Comisia Europeană în documentul cadru care definește planurile de redresare și reziliență (...). Orice renegociere presupune o discuție cu Executivul european (...). Dacă vom face o modificare, va fi cu acordul Comisiei Europene”.

 

Ce trebuie renegociat din PNRR?

 

Ce anume ar trebui flexibilizat în PNRR? Victor Negrescu spune că ”sunt câteva componente. Pe de o parte, când vorbim de plafonarea pensiilor la 9,4% din PIB, acest lucru este un indicator care nu poate fi în vigoare pentru aproximativ 50 de ani, cum scria în PNRR. Și aici, împreună cu CE, deja ne gândim la niște indicatori economici care sunt realiști pentru raportarea pensiei. Dacă vorbim despre zona de capacități de producție în zona de energie, putem să vorbim de închiderea unor capacități de producție doar după dezvoltarea unor noi capacități de producție care acum, iată, pot fi finanțate prin programul REPowerEU. Dacă vorbim de zona de impact al inflației sau de creștere a prețurilor, trebuie să adaptăm anumite investiții la aceste noi standarde de cost”.

 

Vot important în Parlamentul European: România poate primi miliarde de euro pentru energie

 

Dragoș Pîslaru: Atitudinea coaliției față de PNRR este absolut ipocrită. E crucial ca reformele să rămână acolo

 

Reporter: Dar povestea legată de plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR, e o temă falsă, pentru că, așa cum au arătat nu doar cei de la USR, ci și colegi de-ai dvs. de coaliție de la PNL, chiar dacă ați majora acum pensiile cu peste 20%, tot nu ați atinge acel plafon. Și atunci, care mai e miza?

Victor Negrescu: În primul rând, eu am văzut datele prezentate de Ministerul Muncii, care a spus că în prezent, toate pensiile cumulate se ridică la 9,3%, dar este clar că acea plafonare impusă pentru 50 de ani nu corespunde unor criterii normale, pentru că media europeană este undeva la peste 11% din PIB.

 
Victor Negrescu, despre votul asupra REPowerEU și flexibilizarea PNRR