Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roberta Metsola la Chișinău: "Sunteți între război și UE. UE trebuie să-și deschidă ușile"

metsola.jpg

Sursa imaginii: 
Maia Sandu/FB

"Sunteți între război și UE. Noi, cei 27, trebuie să avem ușile deschise". Cu acest mesaj a venit presedinta PE la Chișinău, o vizită ce vine la doar o zi după cea a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. UE este gata să facă mai mult pentru Moldova, inclusiv în ceea ce privește stabilizarea situației energetice, a promis Roberta Metsola.

UE este gata să facă mai mult pentru Moldova, inclusiv în ceea ce privește stabilizarea situației energetice, a promis Roberta Mertzola

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut vineri un discurs istoric pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, adresându-se Parlamentului de la Chișinău cu ocazia unei vizite premieră pe care a efectuat-o în această țară și asigurând că Uniunea Europeană va fi alături de R. Moldova în fiecare pas către aderarea la UE.

“Am venit aici cu un singur mesaj: Locul Moldovei este în Europa. Viitorul nostru trebuie să fie împreună, iar Parlamentul European va face tot ceea ce este necesar pentru a fi alături de dumneavoastră, în drumul vostru spre a deveni un stat membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie istoria pe care o vom scrie împreună – în beneficiul tuturor celor din Europa”, a spus Metsola, în aplauzele deputaților majorității parlamentare reprezentate de Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu, singurii care au fost prezenți în sală. 

Deputații opoziției socialiste, comuniste și ai Partidului Șor, care sunt acuzați de puterea de la Chișinău de sprijinirea obiectivelor Kremlinului, au boicotat discursul.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mulțumit șefei Parlamentului European pentru prezența, în premieră, în legislativ.

„În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova mulțumim că sunteți alături de noi, că ne-ați susținut, ne-ați înțeles în timpurile cele mai complicate. Doar împreună vom învinge, lumea civilizată și democrația vor învinge, războiul va rămâne în istorie. Mulțumim pentru viitorul nostru european”, a declarat Igor Grosu.

 Totodată, șefa Parlamentului European a menționat că situația economică a Republicii Moldova este una dificilă, subliniind că instituția pe care o conduce va continua să ofere susținere prin intermediul mijloacelor financiare, prin intensificarea conexiunilor de transport, dar și a schimburilor comerciale.

Anterior discursului din plenul Legislativului, Metsola s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

,,Europa este alături de dumneavoastră și vom fi alături de voi, toți, în continuare. Vom fi puternici și uniți în convingerile noastre. Vom face acest lucru, când vorbim de energie, ajutând Republica Moldova să-și diversifice aprovizionarea cu resurse energetice. Vom continua să oferim susținere prin intermediul mijloacelor financiare, dar și prin intensificarea conexiunilor de transport și a schimburilor comerciale”, a declarat președinta Parlamentului European. 

Maia Sandu a apreciat sprijinul oferit de UE de-a lungul timpului.

Să mai spunem ca Republica Moldova așteaptă în decembrie o primă evaluare tehnică a Comisiei Europene a eforturilor de reformă după obținerea statutului de țară candidată.

O decizie privind începerea negocierilor de aderare ar putea fi luata in toamna anului 2023.