Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce nu va semna Armenia un acord cu Azerbaidjanul privind Nagorno Karabah?

armenia_azerbaidjan_rusia.jpg

Vladimir Putin, premeirul armean Nikol Pashinyan (dreapta imaginii) și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev la Sochi, Rusia, 31 Octombrie, 2022.
Sursa imaginii: 
© Sergei Bobylyov, AFP via France24

Explicația este dată în presa rusă de fostul premier armean, Vazgen Manukian. Potrivit acestuia, Azerbaidjanul încearcă să dicteze termenii, iar dacă Rusia va pierde Nagorno Karabah,  va pierde controlul asupra întregului Cauzaz. Între timp, oamenii de știință turci au aflat ce anume din cafeaua la filtru ajută la combaterea celulelor canceroase.

Fostul premier armean, Vazgen Manukian, a acordat un interviu ziarului rus Moskovsky Komsomolets în care a explicat de ce Armenia nu va semna în curând un tratat de pace cu Azerbaidjanul, relatează situl armean lurer.com.

„Progresele așteptate după ultima întâlnire a liderilor Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului de la Soci nu s-au produs. Părțile au vorbit despre importanța semnării tratatului de pace pentru Erevan și Baku, dar nu a fost făcută publică nici o dată pentru întocmirea tratatului, nici ce ar urma să conțină acesta,” precizează portalul armean.

„Cred că nu se poate semna acum un acord sub amenințarea cu arma pentru că, după înfrângerea Armeniei în război, Azerbaidjanul încearcă să ne dicteze termenii. Nu mă așteptam la nimic grozav de la această întâlnire, pentru că Azerbaidjanul continuă să declare că problema Nagorno Karabakh este rezolvată sau că este teritoriul său și atât.

(Nicol, n.r.) Pashinian (premierul armean, n.r.,) în opinia mea, este pregatit pentru orice soluție. Dacă Rusia păstrează Nagorno Karabakh, va vrea (să facă un acord, n.r.) Și pentru Rusia, Nagorno Karabakh are o importanță strategică foarte importantă. Acum se încearcă împingerea Rusiei din Caucazul de Sud. Rusia a pierdut Georgia, iar Azerbaidjanul nu va fi niciodată cu Rusia.

(Baku, n.r.) va complimenta Rusia, dar principalele sale interese sunt cu Turcia. Problema Nagorno Karabakh este cel mai important lucru care leagă Armenia de Rusia. Dacă Armenia pierde Nagorno Karabakh, Rusia va pierde toată Transcaucazia. Există o formulă cunoscută: pierderea Transcaucaziei pentru Rusia va însemna pierderea întregului Caucaz,” precizează fostul premier armean.

 

 

Kazahstan: Condiții pentru rușii care vor cetățenie kazahă

„Cei care nu cunosc limba kazahă nu pot obține cetățenia. Un proiect de lege a fost pregătit” în acest sens, este un titlu din tengrinews.kz.

„Pentru cei care doresc să studieze limba națională, tradițiile și cultura poporului kazah, 174 de școli duminicale oferă posibilitatea de a studia gratuit. Aici sunt organizate evenimente pentru a face cunoștință cu tradiția și obiceiurile kazace.”

Șeful Guvernului a reamintit că legea „Cu privire la migrația populațiilor” prevede dreptul migranților de a avea acces la servicii de adaptare și integrare plătite în centrele speciale.

Un aflux masiv de migranți din Rusia a intrat recent în Kazakhstan după ce președintele rus a decretat „mobilizarea parțială” a rezerviștilor.

„Numărul zilnic de cetățeni care sosesc din Federația Rusă a revenit la nivelul mediu de trecere a frontierei de stat,” precizează publicația cazacă.

 

Studiu turc care arată compușii din cafea care combat cancerul

Oamenii de știință turci au descifrat codurile genetice ale cafelei la filtru care au efecte protectoare împotriva cancerului, aunță site-ul agenției Anadolou care citează un articol recent publicat în Turkish Journal of Gastroenterology.

„Au fost detectate 15 noi lanțuri de microARN care suprimă reproducerea celulelor canceroase hepatice.”

„Studiul a durat 2 ani, a fost realizat de 13 oameni de știință și susținut de Institutul de Biotehnologie al Universității Ankara, Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu, Universitatea Anadolu Asociația Turcă de Gastroenterologie.”

„În cafea, au fost identificate 15 noi lanțuri de microARN, fiind observați purtători precum exozomii- vezicule mici folosite pentru comunicarea celulară. Studiul arată că „microARN-urile suprimă reproducerea celulelor canceroase hepatice.”

„Rezultatele acestui studiu vor să facă lumină asupra noilor metode de tratare a cancerului hepatic și a bolii Alzheimer în anii următori.”

Profesor. Dr. Emin Kürekçi, unul dintre cercetători, spune că nu numai oamenii, ci și celulele vegetale și animale comunică și că această comunicare este asigurată de exozomi.

„Când exozomii sunt prezenți într-o formă concentrată, ei duc la moartea celulelor canceroase. Desigur, în viața de zi cu zi, este nevoie de multă cafea pentru a le distruge. Adică este imposibil ca cineva să bea 20 de căni de cafea pe zi. Iar scopul nostru principal este de a face din aceste componente ale cafelei un instrument de tratament, un medicament împotriva cancerului, ducând acest studiu la nivelul următor”, spune cercetătorul.

 

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Anahit SAFARIAN, Armenia

Aiya KESSIKBAYEVA, Karazhstan

Şura ATA, Turcia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 10 noiembrie 2022