Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elon Musk, o amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite?

musk.jpg

Sursa imaginii: 
© Studio Graphique France Médias Monde via France24

Președintele american Joe Biden a declarat recent că o investigație asupra legăturilor financiare și de afaceri ale lui Elon Musk cu China sau Arabia Saudită s-ar putea dovedi utilă. A devenit noul proprietar al companiei Twitter o amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite?

Biden a fost foarte explicit : suma de 1,89 miliarde de dolari acordată lui Elon Musk de Arabia Saudită pentru a-l ajuta să achiziționeze Twitter ar fi de natură să justifice un interes referitor la modul în care sunt gestionate colaborarea și relațiile comerciale ale proprietarului companiei Tesla cu partenerii din alte țări.

Scopul anchetei este de a stabili dacă noul proprietar al companiei Twitter acționează sub influența unor puteri străine, fapt ce ar putea reprezenta o „amenințare la adresa securității naționale americane”, așa cum a sugerat jurnalistul american care i-a adresat întrebarea președintelui.

Prietenul Chinei și Arabiei Saudite?

Acest jurnalist nu este singurul care și-a pus această întrebare. Senatorul democrat Chris Murphy a solicitat, de asemenea, pe 30 octombrie, demararea unei investigații pentru a stabili dacă afacerile și conexiunile comerciale ale lui Elon Musk vor permite unor țări precum „Arabia Saudită să exercite influență asupra unei platforme importante de comunicare politică cum este Twitter”.

Până acum, legăturile lui Elon Musk cu puterile străine păreau să fie limitate la China. Importanța pieței chineze pentru mașinile electrice produse de Tesla a determinat presa să evidențieze riscul ca Beijingul să poată folosi această pârghie pentru a-l încuraja pe omul de afaceri american să facă platforma Twitter să se alinieze cu valorile Chinei.

Elon Musk și-a exprimat și în trecut dorința de a le face pe plac mai marilor din Beijing. În martie 2022, el a deschis o filială Tesla în Xinjiang, în ciuda criticilor occidentale la adresa politicii represive a comuniștilor chinezi împotriva minorității uigurilor.

Câteva luni mai târziu, în august, a scris un articol în care își prezenta viziunea asupra inovațiilor viitorului în revista oficială a administrației chineze de reglementare internă – cenzorul șef al internetului în China.

Dar acesta a fost doar începutul. Ca urmare a publicării listei investitorilor cu ajutorul cărora Elon Musk a reușit să obțină suma necesară pentru a cumpăra Twitter, s-a putut observa faptul că și alte țări autoritare vor să aibă un cuvânt de spus în modul în care va evolua platforma.

Pe lângă participarea fondului de investiții saudit la strângerea sumei de 1,89 miliarde de dolari, compania Qatar Holding a contribuit și ea cu 375 de milioane de dolari, în timp ce Binance, gigantul chinezo-american din domeniul criptomonedelor, a contribuit cu 500 de milioane de dolari pentru a finaliza achiziția.

„Qatar Holding și fondul saudit au ambele legături directe cu guvernul țării lor”, spune Brookings Institute, într-o analiză privind implicațiile pentru securitatea națională americană a achiziției Twitter. „Aceste state nu apără aceeași concepție despre libertatea de exprimare, mai ales pe platforme precum Twitter, ca Occidentul”, spune Hamza Mudassir, co-fondator al firmei britanice de consultanță pentru start-up-uri Platypodes.eu și profesor de strategie în antreprenoriat la Universitatea din Cambridge.

Puține dovezi

Arabia Saudită a demonstrat deja că are o concepție bine definită despre rolul Twitter. În 2017, regatul wahhabi a creat o mică armată de troli pentru a sabota celebra rețea, în scopul efectuării unei vaste operațiuni de dezinformare. Un fost angajat saudit al companiei Twitter a fost condamnat în august 2022 pentru spionaj în numele Riadului, acuzat că obține date despre dizidenții saudiți activi pe platformă.

Elon Musk a adus investitori considerați a fi problematici în companie, act descris în mod repetat ca fiind îndoielnic în ceea ce privește respectarea democrației. Compania deține informații personale valoroase (adresă de e-mail, număr de telefon, istoricul mesajelor private) despre toți utilizatorii, „date sensibile care ar putea fi de interes pentru statele autoritare”, subliniază senatorul democrat Chris Murphy.

În ciuda acestor argumente, nu putem spune totuși că Elon Musk „a făcut ceva nepotrivit”, a ținut să sublinieze Joe Biden. „Răspunsul președintelui american este corect: el reamintește că nu există nicio dovadă, în acest stadiu al investigației, că Elon Musk reprezintă o amenințare la adresa securității naționale americane, dar că aranjamentul financiar prin care a fost posibilă preluarea companiei este suficient de complex pentru a impune o privire mai atentă”, rezumă Hamza Mudassir.

Operațiunile financiare de anvergură precum preluarea unei companii de dimensiunea Twitter „necesită adesea implicarea mai multor investitori”, spune acest expert. Iar cei care au legături cu China, Arabia Saudită sau Qatar reprezintă, în cele din urmă, doar 6% din suma totală a operațiunii.

Finanțările primite din partea celor două state n-ar trebui să reprezinte o problemă, dar ar putea avea consecințe în modul în care platforma Twitter va funcționa, „mai ales că nu știm exact ce primesc acești investitori în schimbul contribuției lor”, subliniază Hamza Mudassir. Li s-au oferit acestor investitori locuri în consiliul de administrație sau pur și simplu dreptul de a primi dividende din profiturile viitoare?

Acesta ar fi unul dintre aspectele pe care ar trebui să le clarifice o eventuală anchetă. În Statele Unite, aceste anchete sunt conduse de Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS) care poate examina investițiile străine în companii americane pentru a determina dacă securitatea națională este în joc.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24