Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan: Talibanii interzic accesul femeilor în parcuri, în băile publice și școlile primare

afganistan_femei.jpg

Mesaj adresat femeilor pe un poster din zona parcului Zazai din Kabul: ”Dragi surori! Hijabul și vălul reprezintă demnitatea voastră și sunt spre binele vostru, atât pe lumea asta cât și dincolo de ea”
Sursa imaginii: 
Wakil KOHSAR AFP via France24

Regimul taliban a interzis accesul femeilor în parcurile și grădinile din Kabul, ultimele spații publice în care acestea erau tolerate de la revenirea la puterea a islamiștilor fundamentaliști în august anul trecut, transmit corespondenții AFP. La câteva zile de la această decizie încă o măsură, la fel de draconică: și băile publice devin interzise pentru femei, iar fetele nu vor mai avea acces în școlile primare.

În ce privește parcurile și grădinile publice, până acum fuseseră introduse ore și zile diferite pentru bărbați și femei, astfel încât să nu se intersecteze.

„În multe locuri, regulile au fost încălcate”, a declarat miercurea trecută pentru AFP, Mohammad Akif Sadeq Mohajir, purtătorul de cuvânt al ”Ministerului pentru promovarea virtuții și prevenirea viciului”. "A fost un haos, iar hijabul (voalul care acoperă capul și gâtul femeilor) nu a fost respectat. De aceea a fost luată o astfel de decizie acum", a continuat el.

Dintr-un restaurant din Kabul, cu vedere către parcul orașului, Wahida își urmărește prin ferestre copiii care se joacă, deoarece nu îi poate însoți. „Nu mai mergem la școală, nu mai muncim, ar trebui să avem măcar un singur loc unde să putem respira”, mărturisește pentru AFP această mamă tristă care tocmai a fost respinsă la intrare.

De la revenirea lor la putere în august 2021, după 20 de ani de război și retragerea trupelor americane, talibanii au reinterpretat islamului, impunându-și propriile reguli. Au restrâns în mod constant libertățile femeilor, interzicându-le dreptul la educație și ordonându-le să poarte permanent voalul islamic. Excluse din majoritatea locurilor de muncă publice, femeile sunt împiedicate să și călătorească singure în afara orașului lor.

Parcul rămăsese ultimul loc de libertate la care încă aveau acces. "Avem nevoie de un loc în care să ne simțim bine, ne este în joc sănătatea mintală. Ne-am săturat să stăm toată ziua în casă, ne-am săturat de toate regulile astea", spune Wahida, șomeră, la fel ca și soțul ei.

La masa alăturată, Raihana, de 21 de ani, însoțită de surorile ei împărtășește aceeași amărăciune. "Eram foarte bucuroase când veneam în parc. Ne-am săturat să stăm în casă", explică tânăra care se bucură de o înghețată înainte de a fi nevoită să plece. Studentă la dreptul islamic, este înfuriată de aceste reguli noi: „Religia nu spune nicăieri să nu ieșim în parcuri, cei care nu ne lasă sunt ei”, spune ea furioasă.

 

„Ai voie să fii fericit”

La câțiva kilometri distanță, în parcul Zazaï, roata celui mai mare parc din Afganistan s-a oprit brusc din cauza lipsei de activitate, la fel ca și leagănele, mașinuțele și alte carusele care animau imensul complex cu o priveliște minunată.

Doar o mână de bărbați se plimbă cu nonșalanță pe aleile tăcute ale parcului construit în urmă cu mai bine de șase ani. Înainte de restricțiile talibanilor, parcul se bucura de până la 15.000 de vizitatori într-o zi de weekend.

Deranjat, unul dintre responsabilii parcului nu înțelege această decizie care îl obligă să-și pună capăt activității Un parc în care s-au investit aproximativ 11 milioane de dolari și care asigura locuri de muncă pentru 250 de oameni. „Fără femei, copiii nu vor veni singuri”, spune Habib Jan Zazaï. „Mi-ar fi plăcut ca talibanii să ne ofere motive convingătoare”, afirmă nemulțumit el, explicând că multe mame organizau acolo petreceri în anii precedenți.

„În islam ai voie să fii fericit. Religia nu-i închide pe oameni în casă”, explică acesta. „Luând astfel de decizii, vor descuraja investitorii, iar fără antreprenori care plătesc impozite, cum poate funcționa statul?” continuă Habib.

Profesor la o școală din orașul Kandahar, fief al talibanilor, Mohammad Tamim, în vârstă de 20 de ani, care bea un ceai alături de prietenii săi în parc, condamnă și el „această veste proastă”. „Fiecare om, din punct de vedere psihologic, are nevoie de a se simți bine, de a învăța etc. Mai ales după 20 de ani de război”, spune el..

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24