Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Deputați PAS, discuții la Președinție: ”Am vorbit despre șantajul energetic al Rusiei și performanța unor ministere”

pas_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/PAS

În plină criză energetică, R.Moldova s-ar putea confruntă și cu o nouă criză politică. Mai mulți deputați și miniștri ai Partidului Acțiune și Solidaritate au mers la discuții cu șefa statului și premierul, în seara zilei de duminică. Deși unele voci spun că ar urma remanierea sau demisia Guvernului Gavrilița, Partidul Acțiune și Solidaritate dă asigurări că, de fapt, la ședință au fost discutate soluțiile ce se impun în contextul crizei energetice, dar și al protestelor din ultimele luni, organizate de partidul pro-rus al lui Ilan Șor. 

După ce mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au fost la Președinție, iar unii jurnaliștii moldoveni s-au grăbit să anunțe formarea unui eventual nou Guvern, în frunte cu actualul consilier prezidențial în domeniul apărării și securității, Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, luni, Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu unele precizări.

”În contextul informațiilor apărute în presă, fracțiunea parlamentară PAS anunță că duminică seara a avut loc o ședință a deputaților din majoritatea parlamentară cu președintele Republicii Moldova și cu prim-ministrul. În contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia și a încercărilor grupării hoției și războiului de a crea haos în țară, au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp pentru a asigura liniștea și pacea în țară. S-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere. Deciziile luate vor fi anunțate în cel mai scurt timp”, este mesajul celor de la PAS.

Pe parcursul zilei de luni, Președinția, Guvernul și Parlamentul nu au oferit alte detalii.

Precizăm că, ședința de duminică vine la câteva zile după ce canalele de Telegram ale președintei Maia Sandu, vice-premierului Andrei Spînu, ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, dar și al consilierului prezidențial Dorin Recean, au fost sparte. Pe un portal creat săptămâna trecută, numit Moldova-leaks, sunt publicate presupuse conversații cu diverse persoane.

Președinția a anunțat că pretinsele conversații sunt fabricate.

De partea sa, vicepremierul Spînu afirmă că ”gruparea hoților, susținută de forțe străine, a atacat canalele de Telegram. Și au făcut acest lucru exact înainte ca ministrul justiție, Sergiu Litvinenco, să prezinte în Guvern sesizarea Curții Constituționale pentru a scoate Partidului Șor în afara legii”. ”E clar, vor cu tot prețul să destabilizeze țara, să provoace haos și război. Nu le vom permite. Noi vom merge până la capăt. Indiferent de acțiunile acestor grupări criminale, noi vom elibera țara de trădători și vânzători de țară”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Miercurea trecută, au fost făcute publice și unele mesaje de pe canalul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, ce ar face trimitere la un eventual concurs aranjat la șefia Procuraturii Anticorupție. 

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției a menționat că mesajele atribuite sunt false.”Declar cu toată răspunderea că nici pe parcursul mandatului și nici înainte de acesta nu am comis acte care să încalce legea sau să atragă orice alt fel de sancţiune. Sunt gata să răspund pentru acțiunile mele în fața cetatenilor, dar nu mă voi lăsa intimidat în faţa hoţilor şi corupţilor care au jefuit ţara timp de 30 de ani şi care vor să-i oprească parcursul spre libertate, democraţie şi prosperitate”, susține Litvinenco.

Potrivit portalului Anticorupție, Veronica Dragalin a declarat că se abține să comenteze informațiile ”care au ajuns în spațiul public, printr-o încălcare gravă a vieții private, prin spargerea ilegală a conturilor personale ale funcționarilor publici de cel mai înalt nivel din țara noastră. Fără informații concrete cu privire la sursa exactă a acestor materiale, comentarea conținutului comunicărilor ar încuraja infractorii să continue să comită aceste tipuri de acțiuni criminale”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ședința PAS, organizată la Președinție