Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Lituania continuă livrările de armament către Ucraina

blindate1.jpg

Vehicule blindate autopropulsate lituaniene pentru Ucraina, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Ministerul Apărării al Lituaniei / kam.lt

Ministerul Apărării din Lituania a anunțat luni că a livrat un lot de 10 vehicule militare de tip M113A2 echipate cu tunuri de calibrul 120mm, care a ajuns deja în Ucraina, transmite publicația Delfi. Muniția aferentă acestor vehicule a fost de asemenea predată forțelor armate ucrainene.

”Lituania continuă să-și respecte angajamentele. Vreau să mulțumesc în mod special tuturor militarilor lituanieni și specialiștilor din sistemul național de apărare care au pregătit și organizat sprijinul logistic într-un timp record”, a transmis ministrul lituanian al apărării Arvydas Anušauskas, potrivit sursei citate.

Vehiculele blindate sunt echipate cu mortiere de tip Panzermörser cu raza de acțiune estimată la 6500 – 7200 de metri și sunt deservite de echipaje de câte 5 militari.

Armata lituaniană mai dispune în acest moment de 40 de vehicule blindate M113, primite în perioada 2005-2006 din Germania, după ce a livrat în total 62 de astfel de vehicule Ucrainei până acum.

În 2013 Ministerul lituanian al apărării a semnat un contract în valoare de 6,6 milioane de dolari cu compania israeliană Elbit pentru modernizarea mortierelor Panzermörser, care au intrat în dotarea armatei în 2015. Vehiculele livrate Ucrainei dispun de un sistem de control integral digitalizat, inclusiv al sistemului de ochire și de foc.

M113 este un vehicul blindat destinat în principal transportului de personal militar, proiectat și construit de compania americană FMC Corporation. A fost folosit pentru prima dată în luptă în aprilie 1962, în războiul din Coreea, apoi a fost folosit și în războiul din Vietnam. Se estimează că în prezent la nivel mondial cca 80 000 de vehicule de acest tip se afță în stare de funcționare și se află în dotarea armatelor din 50 de țări. Producția vehiculeleor M113 a fost oprită în 2007, potrivit Wikipedia.

 

Polonia: Afirmații jignitoare la adresa femeilor din partea liderului PIS, Jarosław Kaczyński

Un discurs al președintelui partidului de guvernământ din Polonia, Jarosław Kaczyński, referitor la situația natalității din țară, în care acesta a făcut o serie de afirmații jignitoare la adresa femeilor, a stârnit un val de proteste în întreaga țară, scrie ediția poloneză a revistei Newsweek.

”Astăzi se nasc foarte puțini copii” și asta nu din motive materiale, ci ”datorită unui anume tip de atitudine a oamenilor și în special a femeilor (…) dacă femeile tinere, chiar și de 25 de ani, vor continua să bea cot la cot cu partenerii lor, sigur că nu se vor naște copii”, a spus în discursul său liderul Partidului Lege și Justiție (PIS).

Afirmația a stârnit reacții dure din partea multor celebrități din Polonia, în special din lumea artistică dar și din rândul organizațiilor pentru drepturile omului. ”Femeile care nu fac copii decid conștient să nu facă copii și asta pentru că se tem că nu-i vor putea crește decent (…) Voi, politicienii, sunteți de vină pentru condițiile din spitale din cauza cărora multe mame mor după naștere, pentru lipsa de creșe și școli maternale, pentru lipsa de susținere pentru tinerele mame”, a scris pe Instagram Martyna Wojciechowska, președinta fundației umanitare Unaweza, o postare care a stârnit zeci de mii de aprecieri.

Potrivit unei estimări a Societății de Medicină a reproducției și Embriologie din Polonia, 1,5 milioane de cupluri din Polonia nu au copii, din diverse motive, respectiv 20% din total, în condițiile în care media în țările industrializate este de 10-12%.

Un sondaj realizat recent de Centrul pentru cercetarea opiniei publice (CBOS) arată că 20% din populația cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani nu dorește să aibă copii

”Motivele pentru care femeile nu își doresc copii sunt mult mai complexe. Cuvintele rostite de Kaczyński  sunt pline de dispreț, de ignoranță  și sunt un afront adus tuturor femeilor din Polonia. Este înfricoșător că acest politician, ajuns la un nivel atât de înalt, spune atâtea cuvinte fără acoperire și fără să-și dea seama cât de nociv este discursul său”, a declarat Katarzyna Kucewicz, psiholog. La rândul său , Robert Milczarek, terapeut, tată și soț, se declară ”șocat să constat că acest discurs scandalos a fost întâmpinat de femeile din partidul de guvernământ PIS cu aplauze și cu râsete”.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Brigita Misevičiūtė - Lituania

Jakub Konieczny - Polonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 15 noiembrie 2022