Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Război la -30 de grade sau pace? „Generalul Iarnă” va decide

ap22318384143068.jpg

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în orașul eliberat Herson, alături de câțiva militari ucrainieni
Sursa imaginii: 
AP/Ukrainian Presidential Press Office

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers, luni, în orașul eliberat Herson, la câteva zile după retragerea trupelor ruse, și a fost primit în urale de mii de ucraineni ieșiți pe străzi. „Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră”, a spus Zelenski, alimentând informațiile din ultima săptămână potrivit cărora marile puteri ar face presiuni pentru ca Moscova și Kievul să se așeze la masa negocierilor. Varianta a fost confirmată și de Mihail Kasyanov. Într-un interviu pentru Sky News, fostul premier rus a precizat că „începutul sfârșitului” războiului e aproape. „În câteva luni, va avea loc ultimul act al războiului”, a spus fostul oficial al Moscovei. Despre importanța cuceririi Hersonului de către armata ucraineană și despre șansele de aducere la masa negocierilor a celor două părți implicate în conflict a vorbit, la microfonul RFI, colonelul în rezervă Ion Petrescu.

Ion Petrescu: Am să vă răspund ca militar: fost o retragere ordonată a trupelor ruse pe un aliniament mai bun, considerat de actualul comandant al forțelor pentru operațiunea militară specială că ar fi pe malul răsăritean al râului Nipru. Când au intrat militarii Ucrainei în Herson, sigur că au fot întâmpinați cu bucurie, cu aplauze, cu îmbrățișări, dar au intrat într-un oraș liber de trupele ruse. Din perspectiva Moscovei, a celor care acum sunt conducătorii Federației Ruse, în viitor este preconizată reluarea teritoriilor momentan eliberate de trupele ucrainene. În opinia mea, care este amendabilă, personală, este un pas făcut în captarea bunăvoinței occidentalilor pentru a se ajunge la un format amiabil din perspectiva Kremlinului pentru începerea, mai târziu sau mai devreme, a negocierilor de pace. Întotdeauna o negociere înseamnă o concesie...

Reporter: „Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru toată țara noastră” a spus și Zelenski la sosirea în Hersonul eliberat. Cât de aproape suntem de această pace despre care am văzut că au vorbit țări importante, țări puternice din vestul Europei? Avem inclusiv informații din Statele Unite. La Bruxelles s-a vorbit despre presiuni importante făcute în ultima perioadă pentru obținerea păcii în Ucraina.

IP: Din punct de vedere politic pacea este un deziderat. După cum bine ați menționat de o manieră elegantă, a fost transmisă o serie de propuneri ale occidentului către Moscova, printre care retragerea trupelor din Ucraina în schimbul nejudecării criminalilor de război, un statut pentru Peninsula Crimeea până în 2029 în sensul că acest teritoriu rămâne în Federația Rusă, dar va fi demilitarizat. Adică, fără trupe militare, probabil doar cu trupe de poliție, tot ale Federației Ruse. Cel puțin pentru moment nu s-a luat în calcul problema daunelor materiale, care sunt majore, iar Kievul dorește să fie incluse în pachetul care, până la urmă, va genera o modalitate de finalizare pe cale amiabilă a acestui conflict militar. Iarna este un impediment atât pentru armata ucraineană, cât și pentru armata rusă. E posibil să asistăm la menținerea celor două forțe combatante pe aliniamentele actuale. De altfel, chiar și președintele Zelenski afirma că în zona Donbasului, mai ales în partea de vest a Republicii Populare Donețk, râvnită de cei care eliberează Donbasul, dar râvnită și de Moscova să se extindă spre zona vestică a regiunii pe care Federația Rusă a dorit-o în totalitate înglobată, sunt lupte pe care Zelenski, după cum știți, le-a considerat comparabile cu o situație imaginară în iad. Cred că pacea este, în această zi, într-un fel sau altul, luată în discuție. Cel puțin în agenda oficială este situația din Ucraina, pe agenda convorbirii dintre președintele american Biden și președintele chinez Xi Jinping.

Rep: Revenind la detaliile legate de conflictul militar încă în desfășurare, suntem încă departe de obținerea păcii, așa cum spuneați și dumneavoastră. Cel mai probabil scenariul pe care în vedeți în acest moment pentru următoarele luni, domnule colonel, este așadar, o oprire sau o încetinire semnificativă a luptelor pe parcursul iernii pentru ca odată cu venirea primăverii să reînceapă ostilitățile la un nivel ridicat?

IP: Din perspectiva Kievului, așa cum a precizat în alocuțiunea sa președintele Zelenski atunci când a vizitat timp de 30 de minute Hersonul și s-a adresat militarilor și locuitorilor prezenți în piața mare din această localitate, și iarna va fi un desfășurător al luptelor care se vor duce pentru eliberarea întregului teritoriu ucrainean. Din perspectiva Federației Ruse, generalul care comandă acum trupele de ocupație este acolo pentru a menține aliniamentele actuale și dacă se poate, așa cum am menționat anterior, să extindă teritoriile rusești în partea de vest a Donbasului. Diferența specifică la momentul actual a fost făcută de sistemele de artilerie de rachete cu înaltă mobilitate Himars, care au fost livrate de către Statele Unite ale Americii și a determinat unități întregi rusești să părăsească pozițiile lovite metru cu metru de rachetele de proveniență americană. Tehnica de luptă a făcut diferența specifică pe câmpul de bătaie. Vom vedea ce va fi în iarna asta pentru că apare un element nou: „Generalul Iarnă”. Vom vedea cum rezistă la temperaturi joase nu numai militarii, ci și cum va fi utilizabil armamentul din dotarea celor două armate. 

Ascultă:

 
Colonelul în rezervă Ion Petrescu, despre eliberarea Hersonului