Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: O nouă companie militară privată, acum în numele Bisericii Ortodoxe

kiril_putin1.jpg

Patriarhul Kiril al Rusiei și Vladimir Putin la Moscova, 2012
Sursa imaginii: 
© Yana Lapikova/AP via rfi.fr

Presa din Rusia a anunțat recent înființarea unei noi companii militare private, de data aceasta în numele Bisericii Ortodoxe Ruse. Oricât de paradoxal ar părea, evenimentul este în concordanță cu instrumentalizarea din ce în ce mai puternică a religiei de către propaganda rusă, scrie rfi.fr.

Înființată în 2017 la Sankt Petersburg, organizația „Crucea Sfântului Andrei” era inițial un „simplu” centru de instruire paramilitară, cu foști membri  ai forțelor militare speciale, susținut de Biserica Ortodoxă rusă.

Însă sâmbătă, 12 noiembrie, organizația a anunțat că dorește formarea de „batalioane de voluntari” care vor fi chemați să participe la războiul din Ucraina. Aceasta înseamnă de fapt nașterea primei companii militare private religioase din Rusia. Conceptul pare complet anacronic, dar este logic, având în vedere locul din ce în ce mai important pe care îl ocupă Biserica Ortodoxă și dimensiunea religioasă în propaganda de război rusă.

Ideea unui „război religios” împotriva ucrainenilor care, pe lângă naziști, ar fi și „sataniști”, făcea parte din discursurile cele mai radicale din Rusia, dar în ultimele săptămâni s-a răspândit, apoi s-a impus în mass-media și în discursurile multor oficiali, precum fostul prim-ministru Dmitri Medvedev.

În general, acest concept se focalizează pe ”Occidentul decadent și antireligios” și pe distrugerea „valorilor tradiționale”. Propagandiștii ruși își imaginează acum că se află în mijlocul unui adevărat război al civilizațiilor, un război de „desatanizare” a Ucrainei.

 

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr