
Politică
UE își va actualiza relația cu Rusia
p054962-827460.jpg

Izolarea internațională a Moscovei, sancțiuni din ce în ce mai diverse și mai aspre, dar și o nouă deschidere a UE catre vecinii săi – toate acestea fac parte din viitoarea relație cu Moscova, propusă la Bruxelles.
Trebuie precizat că actuala strategie UE-Rusia datează din 2016.
Discuția a debutat acum în baza unui document prezentat de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell care a precizat că izolarea internațională a Rusiei va continua.
Ce nu continuă însă, pentru moment, este șirul de sancțiuni europene împotriva Moscovei, cu toate că ele ajuta sau chiar definesc pe alocuri izolarea internațională a Rusiei, dorită de UE.
Jumătatea lunii noiembrie, adică acest moment, ar fi trebuit să marcheze prezentarea celui de-al nouălea set de sancțiuni, dar acestea nu se vor concretiza prea curând.
Totuși, începând cu luna februarie şi pâna în prezent , UE a reușit să adopte cu o mare rapiditate opt pachete diferite de sancțiuni politice, economice și militare care au lovit capacitatea Rusiei de a continua războiul în Ucraina.
Dar sancțiunile, după cum se știe, au un dublu tăiș. Ele s-au întors repede împotriva interesului economic european, iar UE trebuie să își dozeze acum eforturile în acest sens pentru a nu pierde susținerea propriilor cetățeni.
Iar abordarea pe termen lung privind relația cu Moscova trece acum și printr-o deschidere a UE față de vecinii săi, un gest politic greu de imaginat înaintea războiului din Ucraina. Bruxelles ar putea astfel fi mult mai îngăduitor privind extinderea viitoare a blocului comunitar, cu toate că unele capitale europene sunt mai departe destul de sceptice în aceastaa privința.
UE are nevoie de o vecinătate mai stabilă politic şi economic vorbind; este deci în interesul său strategic ca țări ca Moldova, Ucraina și țările din Balcani să fie mai atașate proiectului european decât sunt ele în prezent.
Textul dezbătut acum nu se referă doar la o posibilă aderare europeană a acestor țări, ci merge mai departe prin ceea ce s-ar numi „înfruntarea consecințelor globale ale războiului”. Este vorba aici despre securitatea alimentară în primul rând.
Din nou, UE se uită apoi spre interior și își definește prioritățile strategice prin nevoia de a-și întări politicile ca și industria de apărare – concepte vag amintite în ultimii ani dar care acum sunt din ce în ce mai importante.
In cele din urmă, documentul se referă din nou la Rusia, dar de data aceasta privind societatea civilă pe care UE își propune s-o susțină în continuare, alături de presa independentă și de cei care apără drepturile omului.
Discuția ministerială de la Bruxelles a revelat însă că nu toate statele membre cred că este o idee bună de a redefini acum o relație cu Rusia.
Este limpede că UE are nevoie de noi baze de discuție svi trebuie să se poziționeze mai ferm față de Moscova și mai clar față de Moldova, de pildă, dar statele nordice cred că momentul ales nu este cel favorabil.