Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două rachete de croazieră rusești lovesc teritoriul Poloniei

rachete_polonia.jpg

Pe teritoriul Poloniei, la granița cu Ucraina, au căzut marți două rachete rusești ce au provocat moartea a doi fermieri.
Sursa imaginii: 
Twitter/Jarosław Wolski

Marți după-amiază, 15 noiembrie, pe fundalul celor mai grave bombardamente cu rachete și drone în Ucraina din februarie, Polonia a fost cuprinsă rapid de un val de panică latentă din cauza anunțului că la granița cu Ucraina, pe teritoriul Poloniei, au căzut două rachete rusești ce au provocat moartea a doi fermieri. Spațiul public polonez, dar și cel regional, a fost asaltat imediat de speculații și scenarii, iar la nivelul executivului a fost imediat convocată o ședință a biroului de securitate al Poloniei, cu membrii Comitetului Consiliului de Miniștri pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare.

Din capul locului trebuie menționat că până în acest moment guvernul polonez tratează cele întâmplate ca incident, și nu ca o acțiune de provocare militară sau atac asupra Poloniei din partea Rusiei. Sunt încă prea multe necunoscute la acest moment. Toată noaptea la fața locului s-au efectuat investigații, acestea continuă și în acest moment, iar concluzii încă nu există. Nu există nici măcar concluzii preliminare.

Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez și șeful Biroului pentru Securitate Națională, Jacek Siewiera, au declarat ieri seară târziu că este explorată eventualitatea invocării articolului 4 din statutul alianței NATO. Executivul polonez a discutat deja această posibilitate cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Cu alte cuvinte, în baza faptelor cunoscute ieri seara, era examinată posibilitatea consultărilor la nivelul Alianței. Nimic mai mult. Imediat după conferința de presă a celor doi oficiali polonezi care au ieșit în public, a avut loc o convorbire telefonică între președintele Andrzej Duda și președintele SUA, Joe Biden, după care președintele polonez a avut o convorbire telefonică și cu președintele Zelenski. Încă nu se cunosc la acest moment detalii despre cele două convorbiri telefonice oficiale.

Ipoteze despre ținta rachetelor rusești

Din investigațiile preliminare, vehiculate atât în presa poloneză cât și în spațiul public polonez, rezultă că cele două rachete au fost probabil interceptate de apărarea anti-aeriană ucraineană și mai apoi au căzut la aprox. 10 km distanță de granița cu Ucraina, pe teritoriul Poloniei în comuna Przewodów, poviatul Hrubieszów.

În furtuna de rachete și drone lansate ieri de Rusia asupra Ucrainei, aprox. 100 la număr, câteva rachete au avut drept țintă extremitatea vestică a Ucrainei, în particular regiunea Lviv. Țintele posibile ar fi putut fi liniile de cale ferată dinspre orașele poloneze Rzeszów și Zamość, linii pe care este transportat 90% din armamentul destinat Ucrainei din partea statelor occidentale. Ținte probabile ar fi putut fi și două baze militare ucrainene din Yavoriv și mai ales Cervonohrad, la aprox. 20 km distanță de granița cu Polonia, și 30 de km distanță de localitatea poloneză în care s-a produs tragedia de ieri, în care doi fermieri polonezi au murit din cauza căderii rachetelor rusești. E posibil ca apărarea anti-aeriană ucraineană să fi interceptat rachetele rusești cauzând căderea acestora pe teritoriul Poloniei deoarece conturul graniței între Ucraina și Polonia în acea regiune ia forma unui corn sau a unei protuberanțe în interiorul teritoriului Ucrainei. O interceptare a rachetelor rusești în acea zonă face aproape imposibilă evitarea căderii rachetelor pe teritoriul Poloniei.

Există însă încă o ipoteză destul de plauzibilă la acest moment, cu o logică ușor de creionat pe fundalul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. La numai 4 km distanță de Przewodów trece una din liniile funcționale de electricitate de înaltă și medie tensiune care fac legătura între Polonia și Ucraina. Anume aceste linii de înaltă și medie tensiune au făcut posibile în acest an, la sfârșitul lunii februarie, cuplarea sistemelor de electricitate ale Ucrainei și R. Moldova la sistemul ENTSO-E, adică Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică. Dacă presupunem că aceste linii de înaltă tensiune vor fi distruse, atunci Ucrainei i-ar fi negată posibilitatea de a se conecta la surse de electricitate din Uniunea Europeană, surse de importanță critică pe fundalul distrugerii infrastructurii energetice din ultimele săptămâni. Dacă această ipoteză va fi confirmată, atunci probabil că cele două rachete Ha-101 (X-101) ce au căzut pe teritoriul Poloniei, aveau drept țintă centrala din localitatea Dobrotvir, la aprox. 50 de km distanță de granița cu Polonia.

În acest moment încă așteptăm concluziile preliminare oficiale ale autorităților poloneze.

 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre rachetele de croazieră rusești care au lovit marți teritoriul Poloniei