Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Cum dispare cultura georgiană din Osetia de Sud ocupată de Rusia

catedrala_georgia.jpg

Catedrala ortodoxă din Tbilisi, Georgia, mai 2014
Sursa imaginii: 
Wikipedia Commons

Monumentele georgiene din regiunea ocupată de Rusia, Tskhinvali, sunt în paragină, au fost distruse de administrația de ocupație sau rusificate. De exemplu, bisericile georgiene ar fi pictate în stil rusesc. Un ONG georgian, autorul raportului, concluzionează că urmele georgiene în regiunea Tskhinvali sunt încet, încet șterse. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg laudă armata ucraineană care respinge războiul de astăzi început de Rusia contra unui vecin și spune că Ucraina trebuie susținută pentru a avea o poziție puternică la masa negocierilor.

„Ce nu a supraviețuit războiului: cât de vechi sunt monumentele din regiunea ocupată Tskhinvali?” este un titlu din www.radiotavisupleba.ge, Europa Liberă în limba georgiană.

„În timpul războiului din august 2008, multe sate din regiunea Tskhinvali, care este în prezent ocupată de Rusia, au fost complet distruse. Unele au fost arse în mod deliberat, apoi a fost adus echipament greu pentru a curăța terenul. O parte din așezămintele religioase și alte monumente de patrimoniu cultural din regiunea ocupată Tskhinvali au supraviețuit, dar marea majoritate a acestora sunt astăzi, părăsite și pe cale de a fi distruse,” scrie publicația în limba georgiană.

Aceasta citează un raport publicat de ONG-ul Scut albastru-Georgia potrivit căruia urmele „georgiene de pe teritoriile ocupate dispar încet.”

Raportul a fost realizat în colaborare cu  Catedra UNESCO pentru Protecția Patrimoniului Cultural și Păcii de la Școala de Arte și Cultură a Universității din Newcastle și un partener local din zona ocupată - Muzeul-Rezervație al Văii Liakhvi.

Autorii studiului „au investigat prejudiciul cauzat patrimoniului cultural al Georgiei în contextul dreptului internațional, respectiv Convenția de la Haga din 1954 pentru protecția proprietății culturale în timp de conflict armat și cele două protocoale ale acesteia (1954, 1999), care se aplică în situații de conflict. și ocupație.”

„Deoarece accesul în regiunea Tskhinvali pentru monitorizarea monumentele culturale rămase acolo este foarte dificil, acest raport se bazează pe relatări ale martorilor oculari, interviuri, mass-media și rețelele sociale, rapoarte publicate de organizații nonguvernamentale și organizații internaționale, evaluări de imagini prin satelit prin Google Earth și de UNOSAT-UNITAR (Centrul Satelitar al ONU, n.r.)

Raportul acuză că anumite monumente religioase, precum Catedrala Ortodoxă Georgiană, sunt rusificate: interiorul lor este pictat în stil rusesc.

 

Jens Stoltenberg: „La un moment dat, pot exista negocieri la care Ucraina să câștige ca stat suveran independent în Europa”

„Nu numai Ucraina are nevoie de victorie,” este un titlu din publicația ucraineană suspilne.media care comentează declarații recente ale șefului NATO, Jens Stoltenberg.

„Ucraina a anunțat că este pregătită să negocieze. Dar știm, desigur, că singura modalitate de a obține un rezultat acceptabil este să aibă o poziție de forță pe câmpul de luptă. Cele mai multe războaie se termină la un moment dat la masa negocierilor, dar ceea ce se întâmplă în timpul negocierilor este legat în mod fundamental de situația de pe câmpul de luptă. De aceea trebuie să sprijinim Ucraina (...). Așadar, la un moment dat, pot exista negocieri la care Ucraina să câștige ca stat suveran independent în Europa,” a spus oficialul NATO.

„Nu doar Ucraina are nevoie de victorie. NATO are, de asemenea, un interes să îl împiedice pe Putin să câștige. Dacă Putin va câștiga, lumea va deveni mai periculoasă și mai vulnerabilă. Acest lucru va permite altor lideri autoritari să încalce standardele internaționale. Prin urmare, avem propriul nostru interes în a preveni victoria lui Putin. Da, acesta este prețul de plătit. De exemplu, prețul gazului crește, dar dacă nu îl oprim pe Putin, consecințele ne vor costa mai mult,”  a mai spus secretarul general NATO.

Jens Stoltentebrg a adăugat că retragerea soldaților ruși din Herson demonstrează curajul forțelor ucrainene și importanța sprijinului suplimentar pentru Ucraina din partea aliaților săi.

 

Cum funcționează programul Ajutor la Contor în R. Moldova

Publicația moldoveană Ziarul de garda dă detalii despre derularea proiectului Ajutor la contor, implementat de autoritățile de la Chișinău pentru a sprijini populația să facă față prețurilor ridicate la energie.

Cetățenii află după „data de 25 noiembrie categoria de vulnerabilitate energetică în care se încadrează (...)” Un calcul în acest sens va fi făcut de autorități.

„Recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale a explicat cum vor fi aplicate compensațiile. Potrivit lui Marcel Spatari, tariful final la gazele naturale va fi mai mic pentru categoria de vulnerabilitate, foarte ridicată și mai mare pentru categoria de vulnerabilitate medie sau scăzută.”

„Astfel, cei care nu au făcut-o până acum, mai au timp până pe 25 să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de compensații în factură din partea statului la energia consumată în perioada rece a anului, amintește Ministerul Muncii și Protecției Sociale.”

„Potrivit autorităților, până la data de 15 noiembrie, pe platformă au fost depuse peste 590 000 de solicitări.”

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Nana Kokotchachvili – Georgia

Liliia Bila - Ucraina

Cristina Catanoi – R Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 noiembrie 2022