Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, cum ar arăta o Ucraină câștigătoare?

herson.jpg

Bucurie pe străzile din Herson, Ucraina, după alungarea invadatorilor ruși, 11 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Murad Sezer, AFP via France24

După ce le-a cerut liderilor G20 întruniți la forumul de la Bali, să contribuie la instaurarea păcii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat și un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului.

Acesta ar cuprinde retragerea trupelor ruse de la centrala nuclearelectrică din Zaporojie, prelungirea acordului privind exporturile de cereale, reconstrucția infrastructurii energetice distruse a Ucrainei și furnizarea de echipament militar pentru a preveni alte lovituri, eliberarea prizonierilor și deportaților, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și restaurarea ordinii mondiale, retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul ucrainean, crearea unui tribunal internațional pentru crimele de război, refacerea mediului și a instalațiilor de tratare a apei și, în sfârșit, semnarea unui document care să ateste sfârșitul războiului.

Moscova a răspuns imediat, considerând acest plan drept nerealist. Dar în acest moment, realitatea de pe teatrele de operații militare și izolarea Rusiei pe plan internațional nu-i dau acesteia prea multe variante mai bune.  

Dar cum ar putea arăta o Ucraină câștigătoare, pe câmpul de luptă și la masa negocierilor? În ultimul său număr, revista britanică The Economist a făcut un astfel de exercițiu e imaginație.

 

O democrație cu o economie consolidată

Potrivit revistei, la orizontul anului 2030, Ucraina ar putea fi o națiune democratică, pregătindu-se să adere la Uniunea Europeană.

Reconstrucția sa ar trebui să fie, până atunci, aproape completă, economia sa în creștere rapidă, suficient de sănătoasă și de diversificată pentru a-i ține la distanță pe oligarhii corupți. Ceea ce ar pune bazele unei democrații stabile. Toate acestea, susținute de forțele de securitate ucrainene puternice.

În plan strategic, The Economist, citată de Courrier International, vede inevitabilă consolidarea alianțelor cu Occidentul. Dar, nedorind să se angajeze într-un conflict direct cu Rusia, Washingtonul și aliații săi vor fi, fără îndoială, reticenți în a integra Ucraina în NATO ca membru cu drepturi depline. Scenariul cel mai probabil ar fi cel al unei alianțe hibride, care implică asistență financiară și militară în caz de agresiune.

Costurile pentru o astfel de operațiune de construcție vor fi mari și va fi nevoie de multe investiții străine. Dar efortul va merita.

Altfel, după cum avertizează revista, dacă Vladimir Putin va reuși să facă din Ucraina un stat eșuat, membrii NATO vor fi următoarele ținte ale agresiunii sale. Visul de victorie al Ucrainei ar asigura pacea durabilă celor 43 de milioane de oameni ai săi. De asemenea, ar garanta pacea unui număr mult mai mare de cetățeni din Europa.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 16 noiembrie 2022