Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Racheta căzută în Polonia ar fi putut fi ucraineană. Reuniune de urgență G7, NATO

polonia.jpg

Mașini de poliție în zona în care a căzut racheta, deocamdată neidentificată, care a ucis doi oameni, Przewodów, Polonia, 15 noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Omar Marques/Getty Images via France24

Racheta care a ucis doi oameni în Polonia ar fi putut fi lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei împotriva unui proiectil rus care se apropia, potrivit datelor din sfera serviciilor de informaţii discutate în cadrul unei reuniuni de urgenţă a liderilor G7 şi NATO, pe marginea summitului G20 din insula indoneziană Bali, a informat miercuri cotidianul britanic Financial Times (FT), preluat de EFE și de Agerpres.

Investigaţiile cu privire la cele întâmplate sunt încă în curs şi nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie, subliniază FT.

Polonia a convocat o reuniune de urgenţă cu aliaţii săi din NATO după ce Varşovia a anunţat că a fost vorba despre un atac cu o ''rachetă de fabricaţie rusă'' în satul Przewodow, aflat la graniţa cu Ucraina.

După reuniunea de urgenţă, preşedintele american Joe Biden a declarat că există ''informaţii preliminare care pun sub semnul întrebării'' varianta conform căreia racheta a fost lansată din Rusia.

''După traiectorie, este puţin probabil ca racheta să fi fost lansată din Rusia, dar vom vedea'', le-a spus Biden jurnaliştilor.

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a cerut din nou miercuri închiderea spațiului aerian al Ucrainei :

”Noi am cerut să fie închis cerul, pentru că cerul nu are graniţe. Nu (are graniţe) pentru rachete ieşite de sub control. Nu (are graniţe) pentru ameninţarea pe care o reprezintă pentru vecinii noştri din UE şi NATO”, subliniază Reznikov într-un tweet.

”Aceasta este realitatea despre care am avertizat”, afirmă ministrul ucrainean, referindu-se la numeroasele apeluri ale Kievului către statele membre NATO de a institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei încă de la începutul invaziei ruse la 24 februarie. Occidentul a respins la vremea respectivă această posibilitate din teama ca conflictul din Ucraina să se transforme într-un război total în Europa.