Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri 2022: partidul Republican, trauma post-electorală, și "pactul cu diavolul"

elections2022advocacy.agc_.org_.png

Candidatura lui Donald Trump tulbură apele în partidul Republican
Candidatura lui Donald Trump tulbură apele în partidul Republican
Sursa imaginii: 
advocacy.agc.org

Ca și în 2015, candidatura lui Donald Trump la viitoarele prezidențiale a provocat tensiune și scindare în partidul Republican, care se află la un pas de redobândirea majorității în Camera federală, după ce a eșuat în tentativa de a redeveni dominant în Senat.  Lansarea oficială, la o dată neobișnuit de timpurie, a campaniei trumpiene a fost salutată de unii, tratată cu răceală sau chiar respingere de mulți alții, printre ei donatori, oficiali statali și federali, activiști ai partidului, care cred că Trump, perdant la prezidențialele din 2020 și în ultimele două scrutinuri legislative, ar trebui să facă loc noii generații de politicieni. "Adevărat, Trump e vulnerabil cum n-a mai fost de mult, dar nu-i ceva nou. E un supraviețuitor, iar partidul Republican e angajat într-un război cu deznodământ neclar", scria Maggie Haberman,  jurnalistă la New York Times și biografă a lui Trump. Liderii grupurilor Republicane din Senat și Cameră, Mitch McConnell și respectiv Kevin McCarthy, au fost realeși, dar cu opoziție din extrema dreaptă a partidului. Mitch McConnell, care nu-i agreat de Trump, a avut zece voturi împotrivă.

Corespondentul RFI în SUA despre trauma post-electorală Republicană și o revenire care tulbură apele politicii americane:

Măreția a reînviat-o, urmează gloria.

"Acum doi ani, când mi-am încheiat mandatul,  America întra  în epoca de aur. Națiunea era pe piscul puterii, prosperității și prestigiului, tronând asupra lumii, răpunându-și toți inamicii și pășind spre viitor puternică și încrezătoare. Sub conducerea mea eram o țară măreață, glorioasă--mai important, o țară liberă. Astăzi suntem o națiune în declin, în derivă.  Declinul e din cauză că guvernul a încăput pe mâna lui Biden și lunaticilor stângisti radicali, extremi, care duc țara de râpă. Nu este o soartă cu care să ne resemnăm. Înfățișați cu o alternativă formulată îndrăzneț, clar și direct, americanii vor respinge categoric platforma stângii și vor îmbrățișa programul nostru de glorie națională",

considera liderul lumii alternative, care a pierdut câteva alegeri dar nimic din aplombul demagogic de odinioară.

Gloria națională marca Trump n-a fost îmbrățișată nici în 2018, nici în 2020, nici doi ani mai târziu, când candidații trumpizati au fost sancționați aproape fără excepții la urne, partidul Republican având o prestație mult sub media istorică a intermediarelor. Va redeveni majoritar în Cameră, dar la o diferență derizorie.

"Nimănui nu-i plac politicile venite de la Washington, nimeni nu plătește cu plăcere 6 dolari pentru galonul de combustibil, dar alegătorii și-au spus că aceste lucruri se pot rezolva mai târziu, prioritatea fiind  combaterea opiniilor extreme și promovarea spiritului practic,  nu răzbunării, cenzurării de cărți sau interzicerii  avortului pe plan național--teme cu care unii candidați Republicani au speriat oamenii",

nota Chris Sununu, Republicanul moderat reales guvernator într-un stat preponderent Democrat, New Hampshire.

Pe acest fundal de traumă post-electorală revine în arena, în nori de controverse, litigii și investigații, prezumtivul lider sedițios care încă n-a conces pierderea precedentelor prezidențiale. Nu-l aștepta mai nimeni. A fost repudiat de co-instigatorul răzmeriței de la 6 ianuarie, Mo Brooks, deputat de Alabama; a fost criticat pe motive punctuale până și de unul dintre ultra-fideli, senatorul octogenar Chuck Grassley. Îl părăsesc parlamentari statali de vază,  lideri executivi și  de comitete, militanți statali Republicani din Wisconsin, Virginia, Nevada, Carolina de Nord și Pennsylvania. În acest din urmă stat, Andy Reilly, lider în structurile de partid, conchidea că "Trump este, în această conjunctură, un impediment".

Încă mai rău-prevestitor pentru Trump, electoratul i-a respins, uneori fără drept de apel, pe cei binecuvântați de el pentru a-i netezi calea spre victorie în 2024 din pozițiile organizatorice cruciale de guvernator sau șef al Administrației în state-cheie. N-au fost plebiscitați nici Jim Marchant în Nevada, nici Doug Mastriano în Pennsylvania, nici Kristina Karamo în Michigan,  nici--poate cel mai dureros pentru ex-liderul de două ori supus procedurii de destituire--dubleta Mark Finchem-Kari Lake în Arizona.

"Deșteptarea", suna goarna conservatoare The Național Review, iar cotidianele Wall Street Journal și New York Post, proprietăți ale fostului său mare susținător mediatic Rupert Murdoch,  cereau, cu titluri fără echivoc, descotorosirea de "povara Trump". Democrata de Michigan Elissa Slotkin, care a învins un rival trumpizat, observa cu îndreptățire că "nimeni nu-i poate ajuta, doar Republicanii o pot face".

"A încercat o lovitură de stat, și tot nu l-au condamnat. Acest partid Republican nu mai poate fi salvat; trebuie doar învins în alegeri pentru a salva democrația.  Republicanii sunt în această situație pentru că nici nu mai pretind că ar fi ghidați de considerente morale. Au semnat un pact cu diavolul. Donald Trump n-a schimbat partidul Republican, i-a dezvăluit doar chipul și setea nemăsurată de putere",

puncta Stuart Stevens, figură Republicană proeminentă din tabăra anti-Trump.

Dacă trebuie  reziliat "pactul cu diavolul", dacă nu-i prea târziu, sunt întrebări care provoacă agitații și angoase interne. Aripa trumpiană a Senatului federal coace, incitată de Trump, o debarcare a liderului Mitch McConnell, considerat prea ezitant și "moale" în sprijinul pentru neo-candidatul prezidențial. În Cameră, Kevin McCarthy--alintat de Trump "Kevin al meu",--și sprijinit de ultra-trumpieni, a avut totuși un rival de extremă dreapta pentru conducerea grupului parlamentar și implicit pentru poziția mult râvnită și așteptată de președinte al Parlamentului în viitoarea Legislatură.

Sunt deci toate semnele că partidul Republican va migra și mai mult spre dreapta. Moderații, cei care au înțeles lecția usturătoare a intermediarelor, mai trebuie să aștepte.

"Sunt momente în istoria americană care clarifică dar nu schimbă lucrurile total, din rădăcini. Războiul de Secesiune a fost luptat pentru egalitate rasială, dar au trebuit să treacă 100 de ani pentru ca ea să devină realitate. Alegerile din 2022 au fost un alt moment clarificator, care a dovedit că America este o democrație, mulți-etnică, mulți-culturală. După celebrările de rigoare, lupta pentru o democrație adevărată, deplină  va trebui să continue ani, decenii de-a rândul",

reamintea comentatorul și consultantul politic Republican Matthew Dowd.