Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Muraru: Voi contesta decizia CNCD în cazul Viktor Orban. Consiliul a avut o șansă istorică

Alexandru Muraru CNCD Viktor Orban.jpg

Viktor Orban, acuzat de declarații cu tentă rasistă
Viktor Orban, acuzat de declarații cu tentă rasistă
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Laszlo Beliczay

Deputatul PNL Alexandru Muraru anunță la RFI că va merge mai departe în instanță, ca să demonstreze că declarațiile premierului ungar, Viktor Orban, de acum câteva luni, de la Băile Tușnad au fost discriminatorii și sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Reacția sa vine după ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat că nu-l va sancționa pe premierul Ungariei, pentru că șeful Executivului de la Budapesta are imunitate. Plângerea de la CNCD fusese depusă chiar de parlamentarul liberal.

Alexandru Muraru spune că ”această decizie a fost de la bun început, din nefericire, influențată de președintele CNCD, care a fost extrem de încrâncenat în a apăra cauza Viktor Orban, lucru pe care nu l-am înțeles, ca un demnitar al statului român să se poziționeze atât de favorabil, într-o manieră atât de categorică, față de acest subiect, de partea celui care a produs discriminarea. În al doilea rând, vreau să vă spun că declarația care a venit odată cu decizia CNCD de ieri este pe de o parte stranie, pe de o parte este lămuritoare, dacă vrem să înțelegem că aceste declarații au fost rasiste și anume că CNCD nu are această capacitate legală de a emite decizii de clasare a cauzelor împreună cu decizii de a da declarații publice care de fapt recunosc fapta de discriminare. Deci este un amalgam de lucruri”.

Deputatul PNL anunță că va contesta decizia CNCD în cazul lui Viktor Orban: ”Această excepție a inadmisibilității sesizării nu stă în picioare și voi merge în instanță mai departe, ca să dovedesc că aceste declarații ale premierului ungar au fost discriminatorii, cele care au făcut apel la puritate rasială și sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Voi contesta decizia CNCD, împreună cu casa de avocatură care mă reprezintă și care a făcut un material extrem de consistent atunci când a motivat plângerea mea și a demontat toate argumentele celui de la CNCD, pentru că președintele CNCD este cel care s-a implicat în acest caz și care a formulat în citație practic o pledoarie pro domo, în favoarea lipsei cadrului legal pentru a fi sancționat Viktor Orban. Deci eu cred că CNCD a avut această șansă istorică, dar o va avea cel mai probabil justiția din România, de a fi prima instanță din UE care să condamne declarațiile lui Viktor Orban și totodată să recunoască că Viktor Orban a avut un comportament extremist, a făcut niște declarații rasiste inacceptabile”.

 
Alexandru Muraru, despre decizia CNCD în cazul lui Viktor Orban