Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul austriac de Interne se opune extinderii Schengen

coronavirus-_codul_schengen_autorizeaza_reintroducerea_temporara_a_controalelor_la_frontiera.jpeg

Coronavirus- Codul Schengen autorizeaza reintroducerea temporara a controalelor la frontiera.
Coronavirus- Codul Schengen autorizeaza reintroducerea temporara a controalelor la frontiera.
Sursa imaginii: 
© Jean-Christophe Verhaegen, AFP

 Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat pentru cotidianul „Kurier” că este un moment nepotrivit pentru extinderea spaţiului Schegnen, îi ciuda recomandării făcute de Comisia Europeană în această săptămână de a primi România, Bulgaria şi Croaţia în spaţiul european de liberă circulaţie.

 Potrivit cotidianului austriac, citat de News.ro, opoziţia faţă de extinderea spaţiului Schengen este în creştere, iar Austria se numără printre ţările UE care se împotrivesc. „Este un moment nepotrivit să votăm acum o extindere, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”,  a declarat pentru „Kurier” ministrul Gerhard Karner, care face parte din partidul conservator ÖVP. 

Opoziţia Vienei este declanşată de afluxul de refugiaţi care vin pe ruta balcanică spre Europa Centrală, potrivit cotidianului austriac. Peste 90.000 de migranţi au fost deja reţinuţi în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu fuseseră înregistraţi în nicio altă ţară din UE, potrivit Ministerului de Interne.

În luna ianuarie, ministrul afacerilor interne Lucian Bode a exprimat aprecierile sale pentru sprijinul Austriei în privinţa aderării României la Schengen, după o întâlnire cu omologul său austriac. „Vreau să subliniez că ne menţinem obiectivul nostru legat de aderarea la spaţiul Schengen. România şi-a asumat toate obligaţiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene”, a declarat ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE.

 În context au fost adresate mulţumiri părţii austriece pentru susţinerea arătată constant României în procesul de aderare la Schengen, susţinere ce a fost reconfirmată şi cu ocazia acestei întâlniri, preciza MAI după întâlnire.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a pronunţat în favoarea extinderii spaţiului Schengen la Bulgaria, Croaţia şi România.

Pe lângă Austria, obiecții formulează și Olanda și Suedia. Votul va avea loc la 8 decembrie la Bruxelles şi este necesară unanimitatea.