Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Budapesta blochează planul UE de finanțare a Ucrainei – un "șantaj" pentru banii din PNRR

budapesta.jpg

Dunărea la Budapesta
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ungaria se află în aceste zile în centrul controverselor europene, după ce Budapesta a anunțat că se va opune unui pachet de sprijin financiar pentru Ucraina, din partea Celor 27, în valoare de 18 miliarde de euro. Un șantaj, spun liderii europeni. Se pare că Budapesta așteaptă, în schimb, deblocarea planului național de redresare și reziliență.

Cuvântul "șantaj" îi aparține chiar comisarului european pentru buget, Johannes Hahn, care s-a exprimat astfel într-o întâlnire cu membrii Parlamentului European, transmite AFP preluată de Agerpres.

Ungaria se află într-o situație economică și financiară dificilă, cu o inflație raportată la luna septembrie de aproape 22 %, cu aproape nouă puncte procentuale peste cea din România și dublu față de media Uniunii Europene.

Fondurile de 5,8 miliarde de euro din cadrul planului național de redresare și reziliență sunt blocate, deoarece Budapesta nu a dat suficiente garanții privind corectitudinea achizițiilor publice și evitarea conflictelor de interese. De asemenea, Ungaria este vizată de o procedură a UE privitoare la așa-numitul "mecanism de condiționalitate", care leagă alocarea fondurilor de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde de euro, de respectarea normelor statului de drept.

În paralel, guvernul lui Viktor Orban desfășoară o intensă campanie mediatică împotriva sancțiunilor europene la adresa Rusiei, pe care le consideră că stau la baza deteriorării situației economice a țării.

Pentru a obține deblocarea fondurilor europene, Budapesta a promis un pachet de 17 măsuri de reforme, pe care însă Parlamentul European le consideră insuficiente și incomplet aplicate.

Dar decizia finală privind PNRR-ul Ungariei se va lua de Consiliu, cu avizul Comisiei.

Moțiune de cenzură împotriva Comisiei?

Comisarul Johannes Hahn este cel care răspunde, din partea Executivului european, de evaluarea măsurilor luate de Ungaria. El le-a spus europarlamentarilor că "șantajul politic pur" și "comportamentul ridicol" al Ungariei cu privire la pachetul de sprijin pentru Ucraina nu vor influența evaluarea reformelor promise de Budapesta.

Ungaria este de asemenea acuzată că blochează adoptarea în Consiliu a impozitului minim de 15% asupra profitului multinaţionalelor. În trecut, şi Polonia a blocat acest dosar, dar a renunţat după ce PNRR-ul său a fost aprobat de Comisie.

Budapesta profită de sistemul de vot în unanimitate din cadrul Consiliului, putând împiedica orice act legislativ la nivel european, cu un simplu veto. Astfel că tactica de blocaj general poate da rezultate.

Un posibil compromis ar urma însă să prevadă plăţi condiţionate de aplicarea de reforme menite să amelioreze independenţa justiţiei în special, potrivit mai multor surse europene, citate de AFP.

 

Dar, potrivit unor surse din Parlamentul European, un astfel de compromis ar nemulțumi profund adunarea legislativă și nu ar fi exclusă depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Comisiei Europene. O procedură excepțională, care nu a mai fost folosită până acum și care arată starea de tensiune pe care Budapesta a reușit să o inducă în instituțiile europene.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica eurocronica din 21 noiembrie 2022