Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PDM-ul lui Plahotniuc a ajuns PSDE. Ciolacu:”Aici este resursa cea mai importantă care face puntea dintre Dvs și români”

ciolacu_chisinau.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/PSDE

Partidul Democrat din Moldova al lui Vlad Plahotniuc a fost relansat. Partidul Social Democrat European (PSDE) are conducere nouă, un alt simbol, statut și program modificat, anunță liderii noii formațiuni. La evenimentul de relansare a partidului, la Chișinău au fost prezenți și politicieni români, printre aceștia fostul ministru român al Apărării, Vasile Dîncu, și liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a apreciat parteneriatul strategic dintre cele două formațiuni. ”Aici este resursa cea mai importantă care face puntea dintre Dvs și români”, a punctat Ciolacu. Aflat la Chișinău, președintele PSD a avut o întrevedere și cu primarul pro-rus, Ion Ceban. 

”R.Moldova are nevoie mai mult ca oricând de un partid social democrat european, de un partid de stânga, care să aducă echilibru, stabilitate, reformă și siguranța perspectivei europene”, declară la Chișinău, președintele PSD din România, Marcel Ciolacu.

”Corupția nu are ce căuta în noua formațiune”, le-a spus Ciolacu noilor membri PSDE. 

Totodată, liderul PSD România a apreciat parteneriatul strategic dintre cele două formațiuni, ”dorindu-le colegilor din R. Moldova mult succes, pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivele propuse”. ”Oamenii așteaptă de la Dvs. soluții. Ați avut cel mai performant Guvern din istoria R. Moldova. Aici este resursa cea mai importantă care face puntea dintre Dvs. și români”, a menționat Ciolacu.

Potrivit liderilor noii formațiuni, ”Partidul Social Democrat European(PSDE) este singurul partid de centru stânga european, care promovează doctrina social-democrată, bazată pe echitate, solidaritate, politici economice social orientate. Formațiunea se angajează să contribuie pe toate căile la valorificarea statutului R. Moldova de țară candidat pentru aderare la UE și la accelerarea parcursului european al țării noastre”. 

PSDE este membru al Partidului Socialiștilor Europeni și a Internaționale Socialiste și ”va dezvolta un parteneriat strategic cu Partidul Social Democrat din România”.

Liderul PSDE este Ion Sula, președinte OT PDM Ialoveni, fost ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, ex-director al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 

La lansarea PSDE a fost prezent și fostul ministru român al Apărării, Vasile Dîncu, care și-a dat demisia în octombrie după ce a fost criticat pentru declarațiile privind negocierile cu Rusia. Dîncu a afirmat că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

A fost la Chișinău și eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, menționând că e alături de R.Moldova. ”După ce am obținut, din nou, suplimentarea fondurilor europene pentru Republica Moldova în bugetul european pentru anul viitor, am participat la Chişinău, împreună cu preşedintele Ciolacu şi o delegație a Partidului Social Democrat, la redefinirea blocului social-democrat din Republica Moldova în jurul valorilor solidarității europene şi româneşti”.

De partea sa, eurodeputatul USR, Vlad Gheorghe, a remarcat că în timp ce președinta R.Moldova, Maia Sandu, călătorește la Paris cu Emmanuel Macron pentru a participa la Platforma de Sprijin pentru Moldova,”Marcel Ciolacu merge la Chișinău să se vadă cu Ion Ceban, omul Moscovei, ”sponsorizat” de FSB-ul criminalului Putin. Și Ciolacu, și Vasile Dîncu au mers duminică la congresul PDM, partidul oligarhului Plahotniuc care e puțin inculpat pentru fapte de corupție. Pentru că deh, cu cine să dea mâna PSDiștii decât cu niște rusofoni cu iz penal?!”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că, Marcel Ciolacu a avut o întrevedere și cu primarul Chișinăului Ion Ceban. Cei doi au discutat ”despre problemele actuale cu care ne confruntăm, dar și despre proiectele pe care le desfășoară Chișinăul împreună cu România”.”Am primit asigurări că în continuare capitala și locuitorii vor fi susținuți și vom realiza proiecte în comun. Am mulțumit pentru suport și pentru colaborarea frumoasă pe care o avem”, a afirmat edilul Capitalei.

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu pentru G4Media că partidul condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, apare într-o listă a Departamentului de Stat al SUA ca fiind finanțat din Rusia și l-a enumerat în lista persoanelor care încearcă să intrumenteze politic protestele din țară.

Întrebată ce mesaj are pentru primarii și președinților de consilii județene din România cărora Ion Ceban le cere bani proiecte în Chișinău, Maia Sandu a spus: ”Le-aș recomanda să se documenteze mai bine despre situația de la Chișinău și din Republica Moldova”. ”Ion Ceban, sau cel puțin partidul pe care îl conduce apare în această listă a Departamentului de Stat. Repet, știm că există forțe interne și forțe externe care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să menținem pacea și siguranța”, a mai declarat Maia Sandu.