
Politică
Parlamentul European va declara Rusia drept sponsor al terorismului. Cu ce consecințe?
parlamentul european.jpg

Potrivit documentului dezbătut deja în Parlamentul European, războiul Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internațional și provoacă pierderi masive de vieți omenești.
Rusia și-a direcționat atacurile împotriva populației civile și a infrastructurii civile, inclusiv a spitalelor, unităților medicale și școlilor. Armata rusă și-a intensificat atacurile brutale asupra orașelor ucrainene, vizând centralele electrice, alimentarea cu apă și alte infrastructuri cheie.
Declarând Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, eurodeputații doresc să pregătească terenul pentru ca Vladimir Putin și guvernul său să fie trași la răspundere pentru aceste crime în fața unui tribunal internațional.
O legislație incompletă
Consiliul UE a definit terorismul ca incluzând infracțiunile penale comise cu scopul de a intimida grav o populație și de a destabiliza sau distruge grav structurile politice, constituționale, economice sau sociale fundamentale ale unei țări.
Cu toate acestea, comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson a remarcat, în timpul unui discurs ținut în plen la 18 octombrie 2022, că în UE nu există în prezent un cadru legal pentru a desemna o țară terță drept stat sponsor al terorismului.
Există o legislație, adoptată în 2001, după atacurile de la 11 septembrie, privind aplicarea unor măsuri specifice de combatere a terorismului. Aceasta permite Consiliului să desemneze persoane, grupuri și entități implicate în activități teroriste. Nu și state.
Desemnarea unor persoane drept teroriste implică îngheţarea activelor şi interdicția de a le pune la dispoziție fonduri și alte resurse economice. Există în Uniunea Europeană regimuri separate de sancțiuni care vizează talibanii ca și persoane și entități asociate cu Al-Qaeda și ISIL/Da'esh.
Din acest punct de vedere, declararea Rusiei ca stat sponsor al terorismului ar fi o premieră la nivel european. Prin documentul ce va fi adoptat miercuri, legislativul cere Comisiei să stabilească în termen scurt „un instrument juridic care să permită confiscarea bunurilor și fondurilor rusești înghețate", pentru ca acestea să poată fi folosite ca reparații și pentru reconstrucția Ucrainei".
SUA, un posibil model?
În Statele Unite, Departamentul de Stat listează în prezent patru țări drept sponsori de stat ai terorismului, deoarece „în mod constant au oferit sprijin pentru actele de terorism internațional". Siria este pe listă din 1979, Iranul din 1984, Coreea de Nord din 2017 și Cuba (din nou) din 2021.
Irak, Sudan și Libia figurau anterior pe listă, dar au fost scoase.
În aceste cazuri, sancțiunile includ restricții privind asistența externă a SUA, o interdicție privind exporturile și vânzările de materiale militare, controale asupra exporturilor de articole cu dublă utilizare și diverse alte restricții financiare.
Desemnarea are repercusiuni economice importante pentru toate țările care continuă să interacționeze cu statul în cauză, deoarece ar putea încălca sancțiunile secundare ale SUA.
Ambele camere ale Congresului au introdus o propunere care ar adăuga Rusia pe lista statelor sponsori ai terorismului. Dar președintele Joe Biden a dat de înțeles că nu ar agrea un asemenea act.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica