Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Regimul intensifică represiunea, populația nu cedează (corespondent RFI)

proteste_iran.jpg

Protestele din Iran continuă
Sursa imaginii: 
WANA NEWS AGENCY via REUTERS via rfi.fr

Autoritățile iraniene au apelat la sprijinul militarilor pentru a reprima mișcarea de protest, în regiunile kurde, unde demonstrațiile s-au intensificat, transmite corespondentul RFI la Teheran, Siavosh Ghazi:

La două luni după moartea tinerei iraniene Mahsa Amini, autoritățile iraniene au decis să intensifice mișcarea de represiune : au folosit forța pentru a recâștiga controlul asupra orașului kurd Mahabad. Potrivit videoclipurilor distribuite pe rețelele de socializare, forțele armate au intrat în oraș în noaptea de sâmbătă spre duminică. În aceste videoclipuri se aud clar focuri de armă. Forțe suplimentare au fost mobilizate duminică dimineața.

Prefectul orașului a spus că forțele de ordine au acum situația sub control, deși videoclipurile care circulau pe rețelele de socializare au arătat grupuri mici de protestatari în unele zone ale orașului.

S-au făcut apeluri pentru organizarea de demonstrații în toată țara, în sprijinul locuitorilor din Mahabad, dar nu la toate s-a răspuns pozitiv.

Totodată, autoritățile au anunțat arestarea a două actrițe, Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi, care au postat videoclipuri în care nu purtau văl și susțineau mișcarea de protest. În cele din urmă, alți doi jurnaliști iranieni celebri de la televiziunea națională și-au anunțat demisia în semn de protest.

Cel puțin 378 de persoane au fost ucise în încercarea de reprimare a demonstrațiilor, potrivit unui ultimul raport publicat sâmbătă de ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo.

 

Traducere de Adriana Petrescu după articolul publicat de rfi.fr