
Politică
Laura Ștefan despre MCV și Schengen: Cred că urmează luni interesante. Nu e nimic bătut în cuie în acest moment
schengen_wiki.jpg

Laura Ștefan: La un moment dat lucrurile astea au devenit previzibile. E limpede că România trebuia să primească ceva. În momentul în care Schengen-ul pare să se îndepărteze ca obiectiv de politică externă probabil că au exista discuții cu privire la ce ar putea, totuși, fi oferit României. Mecanismul de cooperare și verificare era cel mai ușor de oferit.
Și în cazul Bulgariei monitorizarea se oprise intempestiv, fără niște clarificări primite din partea Comisiei Europene, clarificări care vin acum, în contextul în care mecanismul se oprește și pe România.
Una peste alta, cred că statele europene trebuie să își dezvolte mecanisme interne prin care să se asigure că derapajele de la statul de drept nu se întâmplă și că atunci când ele se întâmplă totuși, există alte mecanisme care să poată să contracareze aceste mecanisme ale politicilor publice din acest domeniu. Cred că nu e o dramă. Cred că era previzibil. Cred că ține de noi să putem să articulăm în continuare convingător îngrijorările pe care le avem cu privire la modificările de politică publică în zona justiției și anticorupției în România.
Reporter: Șeful statului spune că avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare. Vorbește despre voință politică. Totuși, nu de foarte mult timp au fost votate noile legi ale justiției, care nu au trecut tocmai cum ar fi trebuit să treacă, cu o consultare adevărată. E voința asta politică chiar așa?
LȘ: Fiecare dintre actorii implicați privește acea parte a paharului care îi convine. Și Comisia Europeană vorbește despre modificările legilor justiției punctând aspectele pozitive care sunt acoperite de aceste modificări. Dacă citim raportul Comisiei de la Veneția și chiar și raportul Comisiei Europene există și aspecte care sunt mai puțin pozitive și care ar trebui rezolvate în viitorul apropiat. Comisia Europeană ne asigură că Guvernul României este foarte serios cu privire la modul în care o să implementeze cu mare responsabilitate, urgent, recomandările primite de la Comisia de la Veneția.
Presupun că urmează să vedem în săptămânile și lunile care vin dacă această presupunere a Comisiei Europene a fost fundamentată sau nu. Deocamdată, ceea ce vedem, sunt niște legi adoptate de Parlament, publicate în Monitorul Oficial, care au trecut de verificarea Curții Constituționale și care ar trebui modificate din nou dacă ar fi să luăm în considerare recomandările făcute de Comisia de la Veneția și să le încorporăm în textul legislativ.
Rep: Decizia de astăzi vine în contextul mai larg cu Schengen. Noi privim încolo. Sunt legate? Va ajuta?
LȘ: E greu de spus în acest moment în ce măsură va ajuta. Cred că și renunțarea la mecanismul de cooperare și verificare și aderarea la Schengen sunt decizii eminamente politice în acest moment. Cred că și contextul geopolitic contează foarte mult. Cred că războiul din Ucraina a schimbat foarte mult din datele problemei. Iar felul în care România a gestionat această amenințare la granițe a contat foarte mult în deciziile care s-au luat pe plan european. Dacă vom intra în Schengen sau nu rămâne la decizia statelor membre.
De altfel, Comisia Europeană spune de ani de zile că nu ar trebui să se condiționeze aderarea la spațiul Schengen de ridicarea mecanismului de cooperare și verificare. Poziția Comisiei era clară în această direcție. O să vedem ce o să se întâmple. Cred că urmează luni interesante. Nu cred că este nimic bătut în cuie în acest moment.