Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Ucraina așteaptă scuze oficiale din partea Ungariei

viktor_orban.jpg

Sursa imaginii: 
captură video Facebook / Viktor Orban

Ambasadorul Ungariei la Kiev a fost convocat marți la sediul Ministerului ucrainean de externe pentru a i se comunica caracterul ”inadmisibil” al gestului premierului maghiar Viktor Orban, care a asistat la ultimul meci al naționalei de fotbal a țării sale purtând un fular pe care era desenată harta ”Ungariei Mari”, care include porțiuni din teritoriile Transilvaniei și Ucrainei, transmite publicația Suspilne Media.

”Promovarea ideilor revizioniste nu contribuie în niciun fel la dezvoltarea relațiilor ungaro-ucrainene și nu corespunde cu principiile politice europene. Așteptăm din partea ungară scuze oficiale și o refutare a oricăror pretenții care ar putea afecta integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis reprezentantul Ministerului de externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, potrivit sursei citate.

Atitudinea premierului maghiar a fost sancționată cu o zi înainte și de Ministerul român de externe, care ”a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar”, după cum se arată într-un comunicat al MAE român.

Până în prezent singura reacție a premierului ungar a fost o postare pe contul său de Facebook în care menționează: ”Fotbalul nu este politică. Hai să nu vedem probleme acolo unde ele nu există. Echipa națională a Ungariei este echipa națională, oriunde ar fi ea”.

 

R Moldova: Igor Dodon și conexiunile sale cu FSB (anchetă jurnalistică)

Igor Ceaika, fiul fostului procuror general din Rusia, Iuri Ceaika, este persoana de legătură între Igor Dodon și serviciul de informații al Rusiei (FSB), care încearcă înlăturarea de la putere a regimului pro-european condus de Maia Sandu și întoarcerea Republicii Moldova sub influența Kremlinului, potrivit unei investigații realizate de Centrul Dossier și RISE Moldova, citate de publicația Ziarul Național.

„Dodon a fost cumpărat și încă foarte foarte ieftin”, precizează jurnaliștii de investigație.

Ancheta subliniază acțiunile FSB care ”dorește cu orice preț să refacă Uniunea Sovietică”, scop în care în cadrul instituției a fost creat un departament special.

”FSB consideră că, în locul acțiunilor de forță, e nevoie de un joc pe termen lung, pentru a menține și spori influența Kremlinului asupra R. Moldova. Ei au propus să fie elaborat un nou „contract public” pentru populația R. Moldova pe care să-l implementeze în baza unui referendum. În acest scop, în R. Moldova ar urma să fie create noi forțe politice care să facă lobby pentru intrarea în componența Rusiei sau alte strategii necesare, evident în numele poporului. Proiectul mai presupune posibilitatea creării unui guvern în exil, precum și a batalioanelor de voluntari din R. Moldova, pentru războiul cu Ucraina (...)

R. Moldova, în pofida alegerii unui președinte proeuropean, rămâne în continuare sub riscul unei influențări agresive din partea Rusiei și nu cunoaștem cât de amplă este această influențare”, menționează jurnaliștii.

Georgia : O nouă bază militară va fi construită în estul țării

Premierul georgian Irakli Garibashvili a participat marți la ceremonia de inaugurare a lucrărilor pentru construcția unei noi baze militare, la standarde NATO, pentru Forțele speciale ale armatei naționale, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la crearea acestora, transmite publicația online agenda.ge.

Proiectul, în valoare de cca 26 de milioane de dolari, prevede construirea a 24 de clădiri noi și renovarea facilităților existente la baza Mukhrovani din regiunea Kakheti, în estul țării.

”Baza va fi în totalitate compatibilă cu standardele NATO, iar lucrările vor fi finalizate în maximum 2 ani”, a spus șeful guvernului, în cadrul ceremoniei la care au asistat și ministrul apărării Juansher Burchuladze, precum și alți oficiali guvernamentali

”Țin să mulțumesc în mod special partenerilor noștri internaționali, prietenilor noștri, care au contribuit la acest proiect. Sprijinul Statelor Unite, partenerul nostru strategic și al celorlalți membri NATO, a fost extrem de important pentru noi de-a lungul anilor”, a spus primul ministru georgian.

Georgia este considerată de NATO drept un ”partener apropiat”, iar la summitul NATO de la București din 2008 aliații au căzut de acord că Georgia va deveni membru al organizației, o decizie reconfirmată la toate summiturile ulterioare care au avut loc până acum.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Liliia Billa - Ucraina

Cristina Catanoi - Republica Moldova

Nana Kokotchachvili - Georgia

 

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 23 noiembrie 2022