Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Supremă a Regatului Unit a decis: parlamentul de la Edinburgh nu poate convoca un referendum pentru independență fără acordul guvernului de la Londra

2022-11-23_1.png

Curtea Supremă a Regatului Unit
Curtea Supremă a Regatului Unit a tranșat în favoarea guvernului de la Londra diferendul constituțional cu administrația de la Edinburgh
Sursa imaginii: 
Captură video

Scoția nu poate organiza un referendum pentru independență în 2023 fără acordul guvernului de la Londra, a decis Curtea Supremă a Regatului Unit. Un prim referendum de acest fel a avut loc în 2014 când electoratul scoțian a votat împotriva independenței.

Curtea Supremă UK a decis împotriva executivului și a parlamentului scoțian care au sesizat-o în acest diferend constituțional cu guvernul UK de la Londra. În esență, înalta curte argumentează că această prerogativă aparține exclusiv guvernului britanic în temeiul legii privind înființarea parlamentului scoțian din 1998.  

"Următoarele alegeri naționale programate pentru Scoția sunt alegerile generale din Marea Britanie - ceea ce face ca acestea să fie prima și cea mai evidentă ocazie de a solicita ceea ce eu descriu ca fiind un referendum de facto", a declarat șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, lidera Partidului Naționalist Scoțian (SNP) în prima reacție după decizia Curții Supreme. Ea a adăugat că va găsi altă modalitate și că niciun partid politic nu poate dicta baza pe care oamenii își exprimă votul, dar un partid ar trebui să fie "foarte clar" cu privire la scopul pentru care caută sprijin popular.

"În acest caz, pentru SNP, acesta va fi acela de a stabili un sprijin majoritar în Scoția pentru independență, astfel încât să putem obține apoi independența." Sturgeon a mai spus că orice ar fi, nu se va duce cu "șapca în mână" la guvernul britanic.

La rândul său, prim ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a declarat în Camera Comunelor că salută "decizia clară și definitivă" a Curții Supreme subliniind importanța "colaborării" cu executivul scoțian pe o serie de subiecte, de la economie la războiul din Ucraina.

Al doilea referendum

În 2014 electoratul scoțian a votat cu 55% la 45% împotriva independenței de Regatul Unit, într-un referendum aprobat de guvernul de la Londra.

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeona promis să respecte decizia Curții Supreme a UK
Sursa imaginii: 
Facebook SNP

În 2016 în referendumul Brexit Scoția a votat 62% - 38% pentru rămânerea în Uniunea Europeană față de 52% - 48% pentru ieșirea din UE pe ansamblul UK.

Ulterior, SNP, care a câștigat în 2021 un nou mandat în parlamentul de la Edinburgh, unde guvernează fără întrerupere din 2007, a legiferat convocarea unui nou referendum de independență pe 19 octombrie 2023.

Guvernul de la Londra, condus de atunci de premierul Conservator Boris Johnson, s-a opus convocării unui al doilea referendum de independență și Nicola Sturgeon, s-a adresat Curții Supreme a Regatului Unit pentru ca acesta să tranșeze diferendul constituțional, mai concret dacă Edinburgh poate convoca un referendum de independență fără acordul Londrei.  

În cazul obținerii independenței, Sturgeon ar intenționa aderarea Scoției la UE, păstrarea libertății de mișcare a persoanelor și păstrarea lirei sterline ca monedă oficială până când vor fi întrunite condițiile pentru introducerea lirei scoțiene.