Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul European declară Rusia drept „stat sponsor al terorismului”

jurnalisti_si_militari_ai_armatei_ucrainene_se_afla_langa_o_groapa_comuna_bucea_langa_kiev_ucraina_4_aprilie_2022._.jpg

Jurnalisti si militari ai armatei ucrainene se afla lânga o groapa comuna, Bucea, lânga Kiev, Ucraina, 4 aprilie 2022.
Jurnalisti si militari ai armatei ucrainene se afla lânga o groapa comuna, Bucea, lânga Kiev, Ucraina, 4 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Rodrigo Abd

 Miercuri, Parlamentul European a votat o rezoluție privind declararea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului”.  Rezoluția de declarare a Rusiei „stat sponsor al terorismului” a primit 494 de voturi „pentru” și 58 „împotrivă”. Reamintim, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut în mod repetat o solicitare în acest sens Occidentului.  

„Poate că în termeni diplomatici este foarte grav să spui despre un stat că sprijină terorismul. Poate că până acum am considerat că trebuie să ne purtăm cu tact față de vecinul nostru de la est, dar astăzi, într-o rezoluție votată în Parlamentul European majoritatea europarlamentarilor au spus lucrurilor pe nume: Rusia este un stat care susține terorismul”, a spus europarlamentarul român după vot. Vlad Botoș consideră că „este foarte clar că ceea ce face astăzi Rusia, prin recrutarea și trimiterea pe front a pușcăriașilor, indiferent de crimele comise, este terorism”.

Adăugarea Rusiei pe o astfel de listă ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei şi ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia.

La RFI, vicepresedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, atrage atenția că este pentru prima dată când PE califică un stat drept sponsor al terorismului.

„Atacurile împotriva civililor și crimele de război ale Rusiei sunt de neacceptat”, mai spune eurodeputatul.

Ascultă:

 

 
Vicepresedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, despre sancționarea Rusiei