Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE: un nou raport al experților europeni reconfirmă că România îndeplinește condițiile de aderare la Schengen

vizita_schengen.jpg

Aderare Schengen
Potrivit raportului, România implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize, infrastructura IT este exemplară, iar sistemul informatic național românesc este bine structurat.
Sursa imaginii: 
AFP

Experții Comisiei Europene  au reconfirmat că România îndeplinește condițiile pentru aplicarea acquis-ului Schengen, potrivit raportului publicat astăzi de o nouă misiune de evaluare și salutat de Ministerul Afacerilor Externe. MAE precizează că această nouă vizită a fost organizată cităm „ca rezultat al deschiderii exprimate de autoritățile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie 2022, de a oferi orice informații suplimentare și de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spațiul Schengen.” 

 

Vizita complementară s-a derulat în coordonarea Comisiei Europene, cu sprijinul experților Consiliului UE și al experților naționali din Cehia, Germania, Olanda și Suedia, și a cuprins componente dedicate privind politica de vize și protecția datelor.

„Echipa de constatare consideră că România continuă să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților relevante ale acquis-ul Schengen în întregime,” precizează MAE.

Potrivit raportului, România „implementează în mod adecvat acquis-ul în materie de vize, infrastructura IT este exemplară, iar sistemul informatic național românesc este bine structurat. România respectă prevederile din Codul de vize (cel care reglementează procedurile de acordare a vizelor, inclusiv vize Schengen) privind timpul de procesare a vizelor. Raportul mai arată că la Consulat se examinează cererile de vize într-o manieră solidă și deciziile sunt bine întemeiate, iar factorii de decizie au cunoștințe solide cu privire la riscurile și tendințele migratorii.”

„De asemenea, se arată că informația privind procedura de acordare a vizelor este oferită publicului într-o manieră structurată, iar site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României (și portalul de aplicații eViza, în special) oferă informațiile necesare procesului de acordare a vizelor într-o manieră structurată și demonstrează că România aplică deja părțile majore ale acquis-ului în materie de vize.”

„Totodată, România verifică sistematic cerințele legate de valabilitatea/caracteristicile documentelor de călătorie și consulatele sunt echipate corespunzător, mai arată MAE. În plus, membrii personalului (n.a. care gestionează politica de vize) sunt corect sunt instruiți și au acces la legislația UE și la instrucțiunile naționale relevante într-o platformă dedicată.